Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

„Vilniaus paukštyne“ natūraliai perinami viščiukai

Autorius: BNS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

„Vilniaus paukštynas“ giriasi pirmasis iš mėsinių viščiukų augintojų Baltijos šalyse, pritaikęs viščiukų perinimo paukštidėje ant kraiko technologiją.

Tai vienas inovatyviausių, pasaulyje pamažu populiarėjančių metodų, kuriuo siekiama užtikrinti dar aukštesnio lygio gyvūnų gerovę.  

„Turime unikalią gamybos grandinę nuo lauko iki stalo, kuri apima ne tik vištienos produktų gamybą, bet ir inkubacinių kiaušinių gamybą bei mėsinių viščiukų auginimą. Stebime paukščių auginime diegiamas inovatyvias technologijas ir gerąsias praktikas stengiamės pritaikyti savo veikloje. Viščiukų perinimas ant kraiko – vienas naujausių metodų, siekiant užtikrinti dar aukštesnio lygio gyvūnų gerovę, nuo kurios priklauso ir galutinio produkto kokybė. Birželio pradžioje pirmieji Baltijos šalyse šią technologiją išbandėme savo paukštidėse“, – pažymi Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų generalinis direktorius Darius Gudačiauskas.

Kaip pasakoja įmonės Paukščių auginimo tarnybos vadovas Tomas Miškinis, pasaulyje vyraujanti praktika viščiukus perinti inkubatoriuose.

„Nors inkubatoriuose suteikiamos palankios sąlygos viščiukams išsiristi iš kiaušinių, visgi tai yra dirbtinis procesas. Tuo tarpu paukštidėje viščiukai išsirita natūraliomis sąlygomis, laisvi ant kraiko ir iš karto turi tiesioginę prieigą prie lesalo bei vandens, tad patenkinami visi jų natūralūs fiziologiniai poreikiai“, – aiškina T. Miškinis.

Kaip jis pasakoja, naujoji technologija išbandyta netoli Vievio – Alesninkų kaime – įsikūrusioje  paukštidėje.

„Perinant paukštidėje viščiukus, būtina užtikrinti aukščiausios kokybės reikalavimus, kad sėkmingai išsiristų sveiki ir kokybiški viščiukai. Pastoviai turi būti stebima paukštidžių temperatūra, vetiliacija ir mikroklimatas, nes menkiausias svyravimas gali lemti, jog viščiukai išsiris nekokybiški, o nuo to priklauso mėsinio viščiuko sveikatingumas ir mėsos kokybė“, – aiškina Paukščių auginimo tarnybos vadovas.

Kaip pasakoja T. Miškinis, paukštidėje ant kraiko išskildinta beveik 30 tūkst. iš tėvinių pulkų surinktų kiaušinių. Planuojama šią technologiją pritaikyti ir kitose Vilniaus bei Kaišiadorių paukštynų paukštidėse.

Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai valdo beveik 400 tūkst. kvadratinių metrų paukštidžių, išsidėsčiusių skirtingose Lietuvos vietovėse. Jose per metus laisvai ant kraiko išauginama iki 47 mln. mėsinių viščiukų. Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai 70 proc. produkcijai pagaminti reikalingų paukščių užaugina nuosavose paukštidėse, likusią dalį superka iš Lietuvos ūkininkų.

Facebook komentarai