Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Vien iš šiltnamių verslo išgyventi nepavyksta

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Kalniškiuose su šeima gyvenantis ir ūkininkaujantis Alvydas Šimkus ketina kitais metais atsisakyti ilgus metus plėtoto šiltnamių verslo pirmiausia dėl didžiulės konkurencijos.
Kalniškiuose su šeima gyvenantis ir ūkininkaujantis Alvydas Šimkus ketina kitais metais atsisakyti ilgus metus plėtoto šiltnamių verslo pirmiausia dėl didžiulės konkurencijos.
Printer Friendly, PDF & Email

Alvydas Šimkus iš Kelmės rajono Kalniškių kaimo jau daugiau kaip 15 metų užsiima šiltnamių verslu: augina agurkus ir pomidorus. Pradžioje verslą ūkininkas buvo užsimojęs tik plėsti, tačiau pastaraisiais metais viskas vyksta atvirkščiai. „Kasmet vis mažiau tiek pomidorų, tiek ir agurkų daigų sodiname. Vis dažniau su šeima pasvarstome ir visai šiltnamių verslo atsisakyti, nors įdirbio tikrai gaila“, – sakė A. Šimkus, dar auginantis daugiau kaip šimtą hektarų rapsų, javų, žirnių.

Šiltnamių verslą Lietuvoje, pasak ūkininko, sunkina didžiulė konkurencija, įvežtinė produkcija. Gerokai tenka pasukti galvą, kur dėti užaugintas daržoves.   

Trūksta darbo rankų, laiko ir pirkėjų

Alvydo Šimkaus šiltnamiuose jau pradėjo nokti pirmieji pomidorai. Šiltnamiai – nešildomi, todėl anksčiau liepos pabaigos – rugpjūčio pradžios pomidorų derliaus nereikia tikėtis. Sodinti daigus į dar neįšilusią žemę, pasak ūkininko, neverta. Vienas šildomas šiltnamis yra, tiesa, jis skirtas tik daigams auginti.  

Šiemet ūkininkas į šiltnamius pasodino 3 000 pomidorų ir apie tūkstantį agurkų daigų. „Gerokai mažiau negu praėjusiais metais. Ūkininkavimo pradžioje esame su šeima iki 7 000 pomidorų ir apie 3 000 agurkų daigų auginę. Bet taip buvo gal kokiais 2007-aisiais, kuomet mažai dar būdavo įvežtinės produkcijos. Viską išgraibstydavo, į namus pirkėjai atvažiuodavo. Dabar laikai pasikeitė. Ir mums, šiltnamininkams, ne į gerąją pusę“, – sakė A. Šimkus.

Kalniškiuose pirmuosius šiltnamius ūkininkas, savo uošvio agronomo paragintas, pasistatė 2004 metais. Po trejų metų už šiltnamių verslo plėtojimą, pavyzdingai tvarkomą sodybą, ūkininkavimo naujoves Alvydas Šimkus pelnė Kelmės rajono Jaunojo ūkininko nominaciją. Sodyba ir ūkiu rūpinasi visa šeima: žmona Žygeda, sūnūs Augustas ir Karolis. Suaugę vaikai padeda tėvui ir žemę įdirbti, ir javus ar rapsus nukulti.

„Bet prie šiltnamių trūkstame darbo rankų, laiko. Ir pirkėjų. Pastebėjau, kad keičiasi ir žmonių įpročiai: ne į ūkininkų turgelius, bet į prekybos centrus eina daržovių dėl dažnai pigesnės įvežtinės produkcijos“, – apgailestavo A. Šimkus. 

Auginti daržoves – sudėtingiau negu javus

Nors ūkininkui gaila šiltnamių verslo įdirbio, kitais metais, pasitaręs su šeima, greičiausiai nei agurkų, nei pomidorų nebeaugins. Arba labai sumažins daigų skaičių.

Auginti daržoves, prižiūrėti šiltnamius, pasak A. Šimkaus, kur kas sudėtingiau negu javus. Daržovės reikalauja daug rankų darbo, didžiulės atsakomybės, laukus dirba mašinos. Ūkininkas turi reikiamos technikos. Tiesa, 120 hektarų žemės, kurioje Alvydas Šimkus augina rapsus, javus ir žirnius, nėra našios.

Kur kas paprasčiau, Alvydo Šimkaus įsitikinimu, yra realizuoti užaugintą javų ar rapsų derlių, negu pomidorus ar agurkus parduoti. Javų supirkėjų nereikia ieškoti. Šiemet ūkininkas jau pradėjo kulti rapsus. Išankstiniais skaičiavimais, byra apie 3 tonas iš hektaro. Tik pjūtį stabdo vis žemę laistantis lietus.

„Rugpjūtis – agurkų ir pomidorų nepirkimo metas. Matyt, dauguma atostogauja, arba mažiau daržovių valgo. Atsigauname rugsėjį. Savo užaugintais šiltnaminiais agurkais, pomidorais prekiaujame turguose“, –  pasakojo.    

Facebook komentarai