Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

Už krepšelių ir žemuogiauti. Jau sunoko!

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Autorės nuotr.
Autorės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Daugelis dar vis kraipo galvomis, kad šiemet taip ilgai nesunoksta žemuogės. Burnoja vėsius orus. O štai Dzūkijoje šių kvapnių, vaikystę primenančių uogų jau yra. Tiesa, žiemai atsargoms dar, vargu, ar surasite, tačiau paragauti pirmųjų, pačių skaniausių, susinerti ant smilgos ar su pienu pasimėgaujant suvalgyti – be vargo.

Dzūkijoje, Lazdijų krašto pamiškėse, miško aikštelėse, kur saulės daugiau, žemuogės jau raudonos. Atrodytų, lyg kas būtų lengva ranka pabarstęs šių pirmųjų vasaros uogyčių.

Specialistai sako, kad žemuogės nuo seno vertinamos – tai pirmas vaistas nuo peršalimo ligų, o ir nauda organizmui neabejotina.

Sutikta Onutė, ant dviračio atmynusi, savo žemuogynų patikrint, pasakojo, kad anksčiau žemuogynų buvo gerokai daugiau, o eidamos karvių melžt visada nešdavosi indelį žemuogėms.

„Atrodo, ir žemuogės tada kvapnesnės buvo ir jų daugiau nei dabar. Kai kur užėlė žemuogynai krūmais, žolėmis, kai kur virto ariamais laukais, kai kur, kaip ir anuomet, ganosi karvių bandos. Žiūriu žemuogynuos bitininkai avilius sustatę, bitutės dirba, bus žemuoginio medaus, karvučių pienas bus skanus, kaip dabar madinga sakyt, ekologiškas“, – beria žodžius lyg tas pirmas žemuoges ji. Anot jos, anksčiau kitaip buvo.

„Apie jokią ekologiją nė nežinojom, atrodė, taip ir turi būt, nieko čia keisto, žemuoges ir karvės ėdė, ir vaikai rinko – ir viskas darnoje, Dievo palaimoje buvo“, – tvirtina ji. Vaikams buvo pats didiausias malonumas prisirinkti tų smulkių uogyčių.

„Vaikiški pirštukai greit rinkdavo uogas. Ką į burną, ką į indelį. Bet dažniausia tai ieškodavome kuo ilgesnių smilgų ir nerdavome žemuoges. Būdavo kokia 10 smilgų su žemuogėm parsinešame, o paskui jau į stiklinę renkame, pro stiklą matyti, kaip gražiai uogos raudonuoja“, – pasakoja moterytė.

Kaip bebūtų, kad ir šaltas šiemet pavasaris buvo, žemuogės jau sunoko. Tad už krepšelių ir žemuogiauti. Žemuogiavimo sezonas Dzūkijoje atidarytas. Tiesa, kišenėje turėkite ir dar vieną krepšelį, tikėtina, kad ir grybų parsinešite. Tuo įsitikinau.

Facebook komentarai

bas

a