Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Ūkininkas V. Nagreckis: tarptautiniai sertifikatai – kelias į kokybiškesnę ir atsakingiau užaugintą produkciją

Autorius: BNS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Raseinių rajone esančiam Plikių kaimui jau aštuonerius metus netrūksta šviežių salotų, nes čia 2012 m. buvo įkurtas specializuotas Vaido ir Irmos Nagreckių salotų ūkis. Ir nors iki pirmojo šių metų derliaus dar bene trys mėnesiai, o žemę ką tik baigė kaustyti įšalas, darbų ūkyje netrūksta jau nuo gruodžio mėnesio. Pasak V. Nagreckio, nors salotų auginimas yra sudėtingas procesas, tačiau susitvarkyti su ištisus metus ant pečių krintančia našta ir laikytis atsakingo ūkininkavimo principų padeda GlobalG.A.P. (angl. „Good Agricultural Practice“) gerosios žemės ūkio praktikos standartas.

Ūkininkas pasakoja, kad šiuo metu jo ūkis – net 400 hektarų, iš jų salotos yra auginamos maždaug 50 hektarų plote.

„Salotos – labai daug rūpesčio reikalaujanti kultūra, tad norėdami išlaikyti visų 10 ūkyje auginamų salotų rūšių kokybę ir šviežumą, privalome investuoti į naujas technologijas. Pavyzdžiui, labai didelį dėmesį skiriame daržovių laistymui, nes siekdami apsaugoti būsimą produkciją nuo karščio, privalome užtikrinti reikiamą vandens kiekį. Be to, mūsų turimas vakuuminis šaldytuvas leidžia itin greitai ir saugiai atvėsinti salotas – taip jos išlieka šviežios ilgiau“, – pasakoja ūkininkas.

Ūkininko teigimu, naujam salotų derliui pradedama ruoštis dar gruodžio mėnesį, planuojant daigų kiekį ir naujas augalų rūšis. Anot jo, šiuo metu jau vyksta darbo jėgos planavimo ir technikos paruošiamieji darbai, o dar kovo pradžioje, nutirpus sniegui, bus pradėti lauko paruošimo darbai.

„Kadangi esame sezoniniai augintojai, salotų sodinimas prasideda apie kovo 20 dieną ir šį procesą baigiame maždaug rugsėjo viduryje. Pirmuosius produkcijos „vaisius“ raškome maždaug gegužės viduryje ir priklausomai nuo salotų rūšies ir oro sąlygų, derliumi galime džiaugtis iki pat gruodžio. Jeigu metai būna geri, vidutiniškai nuimame maždaug 3 derlius“, – sako V. Nagreckis.

Tarptautiniai sertifikatai užtikrina produkcijos kokybę

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad šis ūkis yra sertifikuotas pagal tarptautinį GLOBALG.A.P. (angl. Good Agricultural Practice – Geroji žemės ūkio praktika) standartą, padedantį daržoves auginti tvariai ir saugiai. Jis pratęsia, kad tai ne tik atveria platesnius vandenis eksportuojant prekes, bet ir užtikrina kokybiškesnę produkciją.

„Pavyzdžiui, mes privalome garantuoti nepriekaištingą salotų tiekimo grandinę. Tai reiškia, kad jeigu pirkėjas nusipirktų salotų pakuotę ir išreikštų nepasitenkinimą, mes galėtume atsekti, kur ji augo bei kokios trąšos buvo naudojamos jos kultivavimui, kada ir kokia komanda ją nupjovė bei net supakavo. Tokiu būdu mes parodome, kad esame atsakingi už kiekvieną savo salotą ir galime identifikuoti smulkiausią proceso etapą, kuriame buvo padarytos klaidos bei jų nebekartoti ateityje“, – sako V. Nagreckis.

Ūkininkas toliau pasakoja, kad standartas taip pat įpareigoja ir nuolatinį darbuotojų sąlygų gerinimą. Kasmet ūkyje yra atliekamas tarptautinis auditas, kurio pagrindu sprendžiama, ar pratęsti sertifikato galiojimą, teikiamos rekomendacijos, kaip pagerinti tiek personalo darbo aplinką, tiek augalų auginimo sąlygas. Taip pat būtina visą su ūkininkavimu susijusią informaciją atidžiai registruoti dokumentuose ir juose apibūdinti net atliekų tvarkymą ar tvaraus bei aplinką tausojančio ūkininkavimo principus.

Facebook komentarai