Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Tyrimas: vištų dedeklių kiaušiniai – be salmonelių

Autorius: Agroeta
Printer Friendly, PDF & Email
(Vilnius, rugpjūčio 1 d.) Nustatyta, kad dažniausia Europos Sąjungos (ES) valstybėse užfiksuojamų ūmių žarnyno infekcinių susirgimų priežastimi būna bakterijos salmonella enteritidis, o vienas pagrindinių šios ligos užkrato šaltinių yra vištų kiaušiniai. Vadovaujantis Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliktais kiaušinių tyrimais dėl užterštumo salmonelėmis, galima daryti išvadą, kad Lietuvoje kiaušinių gamintojai tinkamai įgyvendino ir vykdo salmoneliozės kontrolės programas vištų dedeklių ūkiuose.
2014 m. per pirmąjį pusmetį buvo atlikti 89 kiaušinių tyrimai dėl salmonelių. Visi tyrimai neigiami – salmonelių nerasta. 2013 m. buvo atlikti 127 kiaušinių tyrimai dėl salmonelių, nei viename mėginyje salmonelės nebuvo aptiktos.
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Deivido Kliučinsko, vartotojai turėtų pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse). Perkant šiuos produktus, reikėtų atkreipti dėmesį į galiojimo datą (galiojimo terminas - 28 dienos). D. Kliučinsko teigimu, ant perkamų kiaušinių turi būti užrašytas kilmės šalies kodas. Laikyti kiaušinius reikia šaldytuve, nuplauti tik prieš vartojimą, nes nuplovus tik nupirktus kiaušinius, labai sutrumpėja tinkamumo vartoti terminas. Skyriaus vedėjas primena, kad kiaušinių vidus yra sterilus, todėl skilę ar dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos lengviau patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ne mažiau 7 min.
Facebook komentarai

T Hegvita agro