Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Triušininkystė gali tapti papildomu ūkininkų verslu

Autorius: Žemės ūkio rūmai
Triušis
Triušis
Printer Friendly, PDF & Email

Triušių mėsa brangi, todėl vartotojai renkasi pigesnę kitos rūšies mėsą. Apie triušių auginimą papasakojo Lietuvos kailinių žvėrelių ir triušių augintojų draugijos pirmininkas prof. dr. Artūras Stimbirys.

Kokių veislių triušiai daugiausia Lietuvoje auginami ir kodėl?

Šiais laikais daugiausia auginami mėsiniai triušiai, tai – Kalifornijos veislės triušiai. Pastaraisiais metais sparčiai populiarėja Burgundijos veislė. Priežastis – šių veislių triušiai greitai auga.

Vasarą atlikote mokymus: “Triušininkystės ūkio kūrimas ir plėtra”.  Ar daug investicijų reikia, norint kurti triušininkystės ūkį?

Ūkininkai tikrai domisi šiuo jiems papildomu verslu. Būtent papildomu. Mano žiniomis tik keli ūkiai Lietuvoje išgyvena versdamiesi tik triušių auginimu ir jų realizavimu. Pradėti šį verslą investicijų daug nereikia, tačiau reikia daug kantrybės ir svarbu neskubėti. Būna, kad susižavėję asmenys verčiasi per galvą, imasi auginti daug, tačiau dėl patirties trūkumo patiria daug nuostolių ir galiausiai verslo atsisako.  Patarčiau pradėti nuo kelių triušių, nuo kelių patelių. Triušiai juk greitai dauginasi, o jūs sukaupsite patirties ir galėsite verslą plėsti.

Taigi Lietuvoje vyrauja mėsai auginami triušiai?

Šiuo metu dažniausiai triušiai auginami mėsai ir labai dažnai – tik savo reikmėms. Kailių laikai jau praeityje ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai pasaulinėje rinkoje. Matyt daug lemia klimato atšilimas, kita vertus, susiduriama ir su pasipriešinimu auginti žvėrelius dėl kailio. Dar triušių kailiai šiek tiek naudojami gaminant suvenyrus, žaislus, papuošalus. Iš pūkinių triušių vilnos galima verpti įvairius gaminius.

Taigi triušius auginti išmokysite. Užauginsime juos per 3-6 mėnesius, priklausomai kuo juos šersime. O kur juos realizuoti?

Tai ir yra sunkiausias šios šakos uždavinys. Stambiuosiuose prekybos centruose tik atsitiktinai galite užtikti triušienos, dažniausiai tai bus įvežta triušiena iš Lenkijos ar kitų šalių. Tačiau tokios triušienos kokybė bus prastesnė, palyginti su šviežia, Lietuvoje pirkta triušiena, kurios galima įsigyti tiesiogiai iš augintojų.

Kokia triušienos kaina?

Šiuo metu triušienos kilogramas vidutiniškai kainuoja 7-8 eurus. Taigi mėsa brangi, tačiau yra už ką mokėti.

Kuo triušiena ypatinga?

Triušiena labai tinka mažiems vaikams. Savybės ypatingos. Tai – dietinė mėsa. Mažai riebalų, mažai blogojo cholesterolio. Taigi svarbi sergantiems ar galintiems sirgti širdies ligomis. Tyrimai rodo, kad triušienoje yra daug Omega-3 riebalų rūgščių, o jų įtaką žmonių sveikatai sunku pervertinti.

Ko trūksta: ar informacijos vartotojams apie triušienos savybes, ar augintojai nesugeba triušienos tiekti nuolat, be pertrūkių?

Yra kelios priežastys. Vis dėlto didžioji vartotojų dalis renkasi tris kartus pigesnę, tačiau mažiau vertingą kiaulieną. Trūksta ir informacijos vartotojams, tačiau trūksta ir augintojų sugebėjimo jungtis į kooperatyvus. Triušininkystės ūkių yra nedaug ir jie rinkos mėsai ieško savarankiškai. Stambieji prekybos tinklai kelia reikalavimą produkciją tiekti nuolat, visus metus, o tokių galimybių nėra.

Facebook komentarai

T Hegvita agro