Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Stambieji grūdų perdirbėjai įvardijo, kaip turi gyventi smulkūs ūkiai

Autorius: Agroeta
Stambieji grūdų perdirbėjai įvardijo, kaip turi gyventi smulkūs ūkiai
Stambieji grūdų perdirbėjai įvardijo, kaip turi gyventi smulkūs ūkiai
Printer Friendly, PDF & Email
(Vilnius, liepos 16 d.) Šią vasarą Lietuvą kelias savaites alinusi sausra sužlugdė viltis, kad šalies žemdirbiai vėl gali prikulti rekordinį grūdų derlių. Tai pareiškė Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos (LGPA) prezidentas Karolis Šimas, kartu su kitais asociacijos atstovais Žemės ūkio ministerijoje pristatęs Lietuvos grūdų sektoriaus pajėgumus, jo kuriama vertę visai žaliavos tiekimo ir gamybos grandinei ir indėlį Lietuvos bendram vidaus produktui. Pasak K. Šimo, šiemet dėl Lietuvoje užsitęsusios sausros, ketinama prikulti apie 5,5 mln. tonų grūdų. Taip pat skaičiuojama, kad dar po penkerių metų Lietuvoje dėl gerėjančios technikos turėtų būti vidutiniškai kasmet prikuliama po 8 mln. tonų grūdų. Asociacijos atstovai kėlė klausimus ir dėl smulkių ūkių, dėl jų našumo ir efektyvumo. Anot perdirbėjų, ūkių dydis turi būti bent 30 ha, kad jis galėtų išsilaikyti ir vėliau augti. Šeimos, smulkūs ūkiai, turi išlikti, kad kaimas būtų gyvas, bet jie turi būti efektyvūs, svarbu, kad jie gamintų patrauklią, aukštesnės pridėtinės vertės, tautinio paveldo, ekologišką, produkciją užsiimtų alternatyviais verslais. LPGA direktorė Dalia Ruščiauskienė užsiminė ir apie tai, kad svarbu kurti ir populiarinti vieningą lietuviškų žemės ūkio produktų ženklą. „Visos šalys turi įsivardinę savo produktus kaip prioritetus. Pas mus yra įvairių ženklų, bet nėra vieningo ir nėra vieningos valstybės politikos dėl lietuviško produkto vartojimo skatinimo“, – kalbėjo D. Ruščiauskienė. Mūsų šalis eksportuoja apie du trečdalius užaugintų grūdų ir apie trečdalį perdirba. Agroeta
Facebook komentarai