Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Specialus "Agroeta" reportažas iš Rygos turgaus: tokias kainas esate jau pamiršę

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Centrinis Rygos turgus. Dainiaus Šepečio nuotr.
Centrinis Rygos turgus. Dainiaus Šepečio nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Norėdami pamatyti tikrą miesto ar šalies gyvenimą, žmonės važiuoja į to krašto turgų.  Apžvelgus prekyviečių pasiūlą, išryškėja realios gyventojų pajamos, pasimato jų perkamoji galia. Be to, visiems įdomu, kiek vienas ar kitas produktas kainuoja kaimyninėje šalyje. Smalsumui patenkinti „Agroeta“ leidosi į nepamirštamą ekskursiją po Centrinį Rygos turgų.

Rygoje žuvis pigesnė

Šis turgus įsikūręs visai šalia Rygos senamiesčio, Dauguvos upės pakrantėje. Jo plotas yra didžiausias tarp visų Rytų Europos turgų. Jį kasdien aplanko per 50 tūkst., o savaitgaliais ir iki 100 tūkst. žmonių. Dabartiniai turgaus angarai 1930 m. buvo statyti karo metu orlaiviams remontuoti. Šiandien visuose penkiuose veikia daržovių, pieno (šiuo metu uždaryta remontui), žuvies, mėsos ir kulinarijos paviljonai.

Nors „Agroetą“ labiausiai domino žemės ūkio produkcijos įvairovė ir kainos, pirmiausiai užsukome į žuvies paviljoną. Užteko įžengti į didžiulę žuvies prekybos areną, kai iškart supranti, kad Latvija iš tiesų yra jūrinė valstybė. Lietuvai, pagal žuvies pasiūlą, dar reikia labai pasistengti.

Tokios gausybės žuvies dar niekur nebuvome matę: gyva, atvėsinta, šaldyta, rūkyta, vytinta, džiovinta, sūdyta – ji sugauta tiek jūros, tiek gėluosiuose vandenyse. Iš tiesų žuvies Rygos turguje tiek daug, kad tikrai neverta kalbėti apie jos rūšis. Geriau pažvelkime, kiek kainuoja mums dažniausiai matomos žvynuotosios.

Štai populiariosios skumbrės 1 kg šiame turguje kainuoja apie 3 Eur/kg, o Klaipėdos turgavietėse – 3,5-3,8.

Šaldytas hekas – 2,9 Eur. Beveik dvigubai brangiau nei Lietuvoje. Labai didelių ir riebių sūdytų silkių su galvomis Rygos turguje galima nusipirkti už 2,5 Eur. Šeimininkės sako, kad pas mus maždaug euru brangiau.

Koks gi turgus be karštai rūkyto jūros ešerio?! Rygoje jis kainuoja 7-8 Eur/kg. „Agroetai“ pasidomėjus Klaipėdoje, paaiškėjo, kad tokios žuvies be 9 Eur/kg mūsų uostamiestyje nenusipirksi.

Erdviame paviljone žmonių nemažai, tačiau eilių niekur nėra. Besižvalgant kiek didesnio sambūrio, jį surandame. Pasirodo, čia prekiaujama ganėtinai stambia šviežia strimele, kurios 1 kg kainuoja tik 1,3 Eur. Tai džiugina vietinius turgaus pirkėjus, nes latviai moka iš šios pigios žuvies pasigaminti puikių patiekalų.

Ieškodami ko nors lietuviško, apsidžiaugiame – gyvi lietuviški karpiai. Tiesa, jie pigesni nei pas mus ir kainuoja – 3,90 Eur/kg. Beje, vietiniai sako, kad jei žuvis gyva, ji visada kainuoja gerokai daugiau.

Rūkyklos įrengtos turgaus rūsiuose

Turguje didžiulė kiaulienos, jautienos, avienos, paukštienos, įvairios žvėrienos ir kitokios mėsos pasiūla. Jos kaina panaši kaip ir Lietuvoje, tik gal jautienos – kiek žemesnė. Už jos kg turgaus prekeiviai prašo 5,5 Eur, o pas mus, regis, brangiau.

Kilogramą kiaulienos nugarinės čia galima įsigyti už 4,0 Eur, krūtinkaulio su mėsa – 4,5 Eur, kumpio be kaulo – 3,6 Eur, faršo – 3,5 Eur, o storokų lašinių – 3,0 Eur. Yra ir pigesnės šviežios kiaulienos. Štai kilogramas karkos kainuoja apie 1,8 Eur.`

Pastebėjome, kad Rygoje vištiena taip pat pigesnė. Čia kilogramas vištos krūtinėlės kainuoja 3,85 Eur, o sparnelių – vos 1,4 Eur.

Suprantama, turguje labai didelis rūkytų mėsos gaminių pasirinkimas. Ir viskas, atrodo, taip šviežia, skanu. Turguje mus lydėjęs rygietis Ainars paaiškino, iš kur tas neapsakomas gėris. Pasirodo, visa mėsa yra rūkoma paviljonų rūsiuose, todėl ji tokia šviežia ir kvapni. Ten pat rūkomos ir žuvys.

Išsirinkta sprandinė tuoj pavirsta į didkepsnį

Centriniame Rygos turguje tarp žuvies ir mėsos paviljonų „Agroeta“ aptinka dar vieną unikalų dalyką – čia oficialiai prekiaujama vietinės gamybos „samogonu“. Didžiulis plakatas skelbia, kad ši degtinė pagaminta iš medaus ir brandinta variniuose induose.

Paskui dukart distiliuojant, ji perleidžiama per anglies bei miško samanų filtrus bei pateikiama klientams. Švedams, suomiams, vokiečiams ji, matyt, labai patinka, mat prie „samogono“ prekystalio girdėti tik šių tautų nuotaikingos kalbos.

Netoli šios triukšmingos vietos įsikūręs turgaus restoranas, jei taip jį galima pavadinti.  Nors žvelgiant iš šono, atrodo, jis labiau primena barą ar greito maisto užkandinę...

Rygiečiai ir miesto svečiai į turgų užsuka ne valandai ir ne dviem, todėl ši maitinimosi įstaiga labai populiari. Vietiniai sako, kad išsirinkęs turguje gabalą mėsos, gali paprašyti, kad čia iš jo būtų paruoštas patiekalas.

Lauke įsikūrusiame daržovių paviljone – gausybė žalumos. Kaip ir pas mus, čia daug atvežtinių vaisių ir daržovių, bet džiugina tai, kad prie jų kainų visur nurodyta kilmės šalis.

„Pas mus visi labiau perka vietinės gamybos produkciją“, – didžiuodamasis savo šalies ūkiu, sakė Ainars, o sužinojęs, kad ir pas mus ta pati situacija, santūriai nutylėjo.

Daržovių kainos panašios į lietuviškas: bulvės – 0,45-0,5 Eur, agurkai – 1,6 Eur, pomidorai – 1,4 Eur, svogūnai – 0,8 Eur. Tiesa, už gražesnius svogūnus prašė ir 1,5 Eur. Nemažas ryšulėlis ridikėlių kainavo apie 70 ct, o salotos, svogūnų laiškai, petražolės kainuoja tiek, kiek ir pas mus.

Facebook komentarai

T Hegvita agro