Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Skubėkite į miškus: jau pasirodė pirmieji pavasariniai grybai – bobausiai

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
 Dzūkai netveria džiaugsmu, mano, kad daugiau bobausių bus už savaitės ar dviejų.
Dzūkai netveria džiaugsmu, mano, kad daugiau bobausių bus už savaitės ar dviejų.
Printer Friendly, PDF & Email

Pradėjo dygti bobausiai. Tai pirmieji pavasariniai grybai. Šiemet jie pasirodė gerokai anksčiau nei įprasta. Dzūkai netveria džiaugsmu, mano, kad daugiau jų bus už savaitės ar dviejų. Prisipažįsta, kad patys dzūkai juos ne itin vertina, bet paragauja. Sako, skonis nenusakomas. Parenka dar ir pardavimui, netgi džiovina.

Pirmųjų bobausių grybautojai jau randa Stalų girininkijos miškuose (Lazdijų rajonas). Ir nors kol kas bobausių nedaug – tik vienas kitas, bet kaip ten bebūtų, grybavimo sezonas atidarytas.

Vis tik Veisiejų regioninio padalinio Stalų girininkijos girininkas Vidmantas Janeika sako, kad dar gerokai per anksti grybauti – bobausiai paprastai pradeda dygti kirtimuose ir kitose bobausių augavietėse apie balandžio vidurį. „Dar praeitą savaitę miške sniego buvo“, – sako girininkas.

Jis pats šiemet bobausių dar neaptikęs. „Jeigu rado, tai, ko gero, labai nedaug, pavienių. Kad gausiau atsirastų, turėtų būti daugiau šilumos“, – patikina pašnekovas. Anot jo, užkietėję grybautojai daugiau vaikščioja po miškus, gali būti, kad jau ir rado. „Aš pats tai jų nevalgau“, – tarsteli jis.

Veisiejų regioninio padalinio Ančios girininkijos girininkas Irmantas Barkauskas sako, kad bobausių dar nepastebėjęs. „Dar ankstoka, dar miško nesodiname. Kai sodiname mišką, tada jų būna. Dabar, kiek vaikščiojau po mišką, tikrai nemačiau“, – patikina girininkas. Sako, kad už savaitės ar dviejų turėtų bobausiai pasirodyti. „Gal vieną kitą jau randa ir dabar“, – tarsteli jis.

Varėnos rajono Marcinkonių bendruomenės pirmininkė Rimutė Avižinienė sako, kad ir Marcinkonių miškuose bobausių dar nėra. Ankstoka? „Žinoma, kad ankstoka. Dar pas mus tik sniegas „nukrito“. Dar ant kiemo kai kur net dabar sniego gabalų yra. Negirdėjau, kad kur Marcinkonyse būtų išlindį bobausiai“, – sako ji pridurdama, kad jau tuoj vis tik turėtų pasirodyti.

„In balandžio pabaigų – gegužės pradžią jie pasirodo. Gali apie balandžio vidurį išlįst, čia sunku pasakyt, jau kap atsiranda, tai atsiranda“, – gražiai dzūkiškai šneka ponia Rimutė. O ar renka šiuos grybus vietiniai? „Nežinau nei kap jum pasakyti? Kap kas renka parduot. Dėl savy nedžiovina tik dėl pardavimo. Jeigu prisirenka bobausių, tai va tep pavalgyc cik tam kartui. Nevertina dzūkai šitų grybų“, – porina dzūkė.

Sako, kad moteriškės daro užpiltines visokias su bobausiais.  „Bet čia jau vyresnių reikia klaust”, – patikina ji.

Su bobausiais reikia labai atsargiai. Šie grybai turi daug nuodingų ir net žmogaus gyvybei pavojingų medžiagų. „Reikia bent tris rozus nuvirt”, – tikina ponia Rimutė. Paaiškina, kad reikia virti po dešimt minučių ir vandenį būtinai pakeisti vis. „Ir tep tris kartus“, – pabrėžia pašnekovė. Papasakoja anekdotą pasakojamą iš lūpų į lūpas jų krašte. „Apsinuodijo žmonės bobausiais, dievagojos, kad tikrai virė tris rozus tik, sako, tam pačiam vandenį“, – nuotaiką pakelia ji.

Teigiama, kad džiovinti bobausiai nuodų jau nebeturi. Jie išgaruoja bedžiūstant.

Gamtininkas A. Kulbis taip pat įspėja dėl bobausių.

„Pirmiausia reikia juos labai gerai atskirti. Bobausiai, nors juos žmonės laiko delikatesu ir pavasarį dega noru jų prisirinkti, vis dėlto reikėtų būti itin atsargiems arba dar geriau – jų atsisakyti. Bobausius reikia mokėti paruošti: reikia virti, nupilant kelis kartus vandenį, ir dargi nestovėti arti viryklės, kad neprisikvėpuotum garų, kurie kyla nuo verdamo puodo, nes tie garai – nuodingi. Ir netgi gerai paruošus, vieni valgo ir viskas gerai, tačiau jautresni ar vyresnio amžiaus žmonės gali ir susirgti. Jų valgymas tam tikras bandymas su savimi. Tačiau vis tik šiuos grybus ragauja ne tik lietuviai, suomiai juos labai mėgsta, vartoja maistui. Tačiau kasmet Europoje pasitaiko apsinuodijimų bobausiais“, – atkreipia dėmesį A. Kulbis.

Ponia Rimutė šiuos grybus valgo. Ar skanu? „Skanu. Neapsakomas skonis. Specifinis grybas, tai sunku apsakyti jo tą tikrą skonį“, – tikina  ji. Sako, kad su svogūnėliu pakepinus ant sviestuko labai skanu. „Išvirtus bobausius sutrupini smulkiai, biskį dar smetonaitės. Oi, gardu“, – net širdis apsąla nuo tokio dzūkės pasakojimo.

Kad pirmųjų bobausių jau radę užkietėję grybautojai, ji tiki.

„Gali būt. Kur ant saulukės, kur drėgmės buvo daugiau. Gal kur jau išlindo“, – svarsto ponia Rimutė. Sako, kad reikia luktelt ir po Velykų viskas tikrai prasidės. „Gamta jau kitokia po Velykų būna“, – patikina ji.

Facebook komentarai