Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Šalta sriuba: kuo galite pakeisti šaltibarščius?

Autorius: BNS
Gaspačio sriuba
Gaspačio sriuba
Printer Friendly, PDF & Email

Šiltesnėmis dienomis ant daugelio stalo karaliauja šaltibarščiai. Tačiau atsigaivinti ir pasisotinti galime ne tik jais, bet ir kitomis šaltomis sriubomis.

Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, šaltos sriubos yra puikus pasirinkimas tiek įgudusiems kulinarams, tiek retai gaminantiems. Šias sriubas pagaminti yra itin lengva – į trintuvą tereikia sudėti visus ingredientus, viską atšaldyti ir patiekalas ant stalo.

„Šaltų sriubų receptuose daugiausiai dominuoja daržovės, įvairios prieskoninės žolelės, kurių šiltuoju metu laiku yra gausu tiek parduotuvėse, turguose, tiek lietuvių daržuose. Todėl šis patiekalas yra puikus būdas norint ne tik atsivėsinti, bet ir aprūpinti organizmą vitaminais bei maistingomis medžiagomis“, – sako V. Juodkazienė.

Cukinijų sriuba su bazilikais

Maisto ekspertė pataria šaltas sriubas gardinti šviežiu baziliku. Ši prieskoninė žolelė pasižymi antibakteriniu, priešuždegiminiu ir raminančiu poveikiu, joje gausu vitamino K, A, magnio, mangano. Bazilikas taip pat mažina kūno temperatūrą. Anot V. Juodkazienės, itin gaivią sriubą gausite bazilikus sumaišę su cukinijomis. „Cukinija yra viena vertingiausių daržovių, kuri be įvairių naudingų vitaminų dar ir šalina iš organizmo toksinus bei cholesterolį. Jas galima naudoti visur – salotose, kepti blynus, virti troškinius ar dėti į šaltas sriubas“, – pataria V. Juodkazienė.

Paruošimas: susmulkintus svogūnus ir česnakus pakepinkite svieste. Jiems suminkštėjus, suberkite cukinijas ir jas trumpai apkepkite. Tuomet viską suverskite į sultinį ir virkite. Cukinijoms išvirus, pridėkite bazilikų ir dar šiek tiek pavirkite. Viską pertrinkite, įberkite imbiero, druskos, pipirų ir dar pavirkite kelias minutes. Patiekite atšaldytą.

Egzotikos mėgėjams – aštri mangų sriuba

V. Juodkazienė primena, kad savo mitybą svarbu praturtinti ne tik daržovėmis, bet ir vaisiais, todėl siūlo šaltai sriubai išmėginti mango vaisių. „Mango vaisiai turi A, C, E ir B grupės vitaminų, taip pat juose gausu įvairių mineralinių medžiagų – magnio, kalio, cinko ir kitų. Noriu pastebėti, kad atsigaivinti padeda ne tik šalti, bet ir aštresni patiekalai“, – teigia maisto ekspertė.

Paruošimas: nulupkite mangą ir supjaustykite dideliais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, aitriąją papriką. Į elektrinį plaktuvą sudėkite visus ingredientus ir viską sumalkite iki vientisos masės. Jeigu norite daugiau gaivumo ar skystesnės konsistencijos, išspauskite dar šiek tiek žaliųjų citrinų sulčių. Mangų sriubą palikite šaldytuve kelioms valandoms ir tik tada patiekite.

Netradicinė gaspačio sriuba 

Anot maisto ekspertės, šaltoms sriuboms gaminti ypač tinka pomidorai, kurių gausiu derliumi kaip tik mėgaujamės pavasarį ir vasarą. Atšaldyti pomidorai puikiai atgaivina ir turi daug magnio – mikroelemento, kurio atšilus orams organizmas netenkama greičiau dėl aukštesnės temperatūros. V. Juodkazienė siūlo išbandyti pasigaminti ne tradicinę, o įdomesnę gaspačio sriubą.

Paruošimas: pomidorus, arbūzą, papriką ir agurką supjaustykite kubeliais. Tuomet susmulkinkite česnaką, svogūnų laiškus, likusią dalį daržovių supjaustykite smulkiau bei atidėkite papuošimui. Supjaustytus vaisius ir daržoves pagardinkite druska bei pipirais, įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet vaisius ir daržoves suplakite iki vientisos masės, sriubą įdėkite atšaldyti į šaldytuvą. Sriubą patiekite papuošę smulkintomis daržovėmis ir daigais.

Facebook komentarai