Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Pirmosios šalnos: vienus atgrasė nuo grybų rinkimo, kitiems tai nė motais

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Specialistai įspėja, kad reikia būti atsargiems prieš valgant tokiu vėlyvu metu rinktus grybus, neskubėti ir krepšelin dėti, būtina atidžiai apžiūrėti ir įvertinti kiekvieno grybo būklę, mat šalnų pakąsti grybai gali pakenkti.
Specialistai įspėja, kad reikia būti atsargiems prieš valgant tokiu vėlyvu metu rinktus grybus, neskubėti ir krepšelin dėti, būtina atidžiai apžiūrėti ir įvertinti kiekvieno grybo būklę, mat šalnų pakąsti grybai gali pakenkti.
Printer Friendly, PDF & Email

Šiltas ruduo lepina visus ypač juo džiaugiasi mėgėjai pagrybauti. Nors jau kone lapkričio vidurys – grybų dar yra. Miške pasivaikščioti, grynu oru pakvėpuoti visai smagu, kiek ilgėliau pavaikštinėjus dar ir grybų pietums parsinešti įmanoma. „Kai geras oras mėgstu po mišką pasivaikščioti net ir vėlų rudenį. Grybavau sekmadienį. Voveraičių radau“, – pasakoja lazdijietė Onutė.

Grybavo ji Dzūkijoje Veisiejų girininkijos Sapiegiškių miške. Prisipažįsta, baravykų nerado. Tiesa, ji ne tik grybauja, dar ir žvejoja. „O taip... Ir grybauti ir žvejoti mėgstu svarbu gamtoje”, prisipažįsta ji. Paklausta apie didžiausią laimikį užkibusį ant kabliuko, tikina, kad ne tai svarbiausia.

„Didelių negaudau. Smagu sėdėti ant lieptelio ir žiūrėti, kaip bangos raibuliuoja”, patikina gamtos mylėtoja. Žvejoja, kaip ir grybauja tik Dzūkijoje. „Ant Galsto, Zapsio, Galadusio žvejoju”, vardija ežerus žvejė.

Gausus voveraičių laimikis, likus kelioms savaitėms iki žiemos, ponios Onutės nestebina. Sako, ir anksčiau yra radusi grybų lapkričio mėnesį. Grybautoja mano, kad kai toks šiltas ruduo, tai visai normalu: miške šilčiau, tad grybai auga.

O ar taip vėlai rinktus grybus valgyti nepavojinga? „Tikrai ne. Gražios voveraitės, valgėme darbe ir dar visi gyvi”, patikina ji. Tai gal grybus dzūkai rinks ir per Kalėdas? „Per Kalėdas grybus „rinksiu" iš šaldiklio”, atsako pašnekovė.

Dzūkijoje jau kandžiojasi pirmosios šalnos. Naktimis jau šąla. „Po šalnų jau nerizikuoju”, – patikina ponia Onutė pridurdama, kad kai žolę nubalina šalna – grybavimo sezoną baigia. Šiemet, sakosi, pirmuosius grybus valgė liepos mėnesį, pati prisirinko, lapkritį - jau paskutiniais šviežiais grybais pasimėgavusi.

Šiemet grybingi metai buvę, tačiau aistringa grybautoja daug nerinkusi, tik tiek, kiek galės sunaudoti.

Specialistai įspėja, kad reikia būti atsargiems prieš valgant tokiu vėlyvu metu rinktus grybus, neskubėti ir krepšelin dėti, būtina atidžiai apžiūrėti ir įvertinti kiekvieno grybo būklę, mat šalnų pakąsti grybai gali pakenkti.

Tačiau po miškus vis dar braido ir kita užkietėjusi grybautoja Vilma Maslianikaitė. „Sako, kad Dzūkijos lapuočių miškuose grybų tikrai nėra, o jei koks ir yra, tai lapais užklotas – neįmanoma pamatyti“, – patikina ji. Sekmadienį „patikrinusi“, apsidairiusi: grybų neparsinešė. Tačiau jos nė kiek nestebina, kad kitur grybautojai vis dar randa grybų, tikina, ji pati praeitais metais grybavusi iki lapkričio vidurio. „Po šalnų rinkti grybų nebijau, mat kol kas ir tos šalnos dar labai menkos, o grybai lapuose, samanose, tai nemanau, kad jiems pakenkė. Jų dar šalna, manau, „nepagavo“, – sako ji.

Anot jos, kaip tik dabar dar tikrai galima pasidžiaugti solidžiu laimikiu – baravykais. „Manau, kad jų tikrai yra, tereikia netingėti ir paieškoti“, – taip mano grybautoja.

Ponia Irena iš Kapčiamiesčio sako, kad grybų sezonas jau pasibaigė: supirkimo punktai uždaryti. „Žmonės sau dar pasirenka voveraičių, žaliuokių. Bet šiomis dienomis buvo šalnos, tai gal jau ir neberinks daugiau. Jau išrinkome grybus“, – sako ponia Irena.

„Yra toks labai išmintingas autorius, kurį aš labai mėgstu ir cituoju – tai Mikė Pūkuotukas, kuris sakydavo, kad bičių nesupaisysi. Grybų irgi“, – tikina Dzūkijos nacionalinio parko gamtininkas Mindaugas Lapelė paklaustas, ar normalu lapkričio viduryje grybauti. Anot jo, yra grybų, kurie auga ir per atlydžius – gluosninę kreivabudę galima rinkti ir žiemą. „Grybams tinkamas metas dabar augti, mat yra pakankamai drėgmės. O voveraičių esame radę ir sausio antrą, ir gruodžio 23 dieną“, – pasakoja gamtininkas. Anot jo, jei šalna paviršinė, paskui vėl šiek tiek atšyla, tai žaliuokės, voveraitės išlenda iš samanų sveikutėlės – nenušąlusios.

„Na, rudkepuris, jei koks, tai po šalnų nerekomenduotina rinkti. Žinote, čia kaip su mėsa užšąla, atitirpsta - negerai. Bet būna, kad po stiprokos šalnos, po kelių dienų, prasikala iš žemės grybai ir kuo puikiausi“, – tikina gamtininkas.

Anot jo, jis nemėgstantis, kai kiekvieną tokį orų pašiltėjimą, „prikabinama“ klimato kaitai. „Kad klimato kaita vyksta, tai taip, bet metų pasitaiko visokių: vienais metais tuo pat metu būna sniego, kitais lapus grėbiame“, – kalba gamtininkas. Jo teigimu, žmonės visada nori paparasto atsakymo. „O atsakymai dažniausiai būna sudėtingi“, – teigia jis.

Anot jo, gamta yra gamta. „Būna įvairiai. Gamta yra gamta ir mums tai reikėtų priimti kaip duotybę, neįžiūrėti visur kažkokių baisingų netikėtumų“, – sako Dzūkijos nacionalinio parko gamtininkas Mindaugas Lapelė.

O grybų, pasirodo, dar yra visoje Lietuvoje. Grybautojai didžiuojasi savo laimikiais iš miško, dalijasi nuotraukomis „Facebook“. Jų pintinėse ir kibiruose solidus laimikis: voveraitės, kazlėkai, o kai kas dar puikuojasi ir baravykų suradęs.

Facebook komentarai

VIDEO GALERIJA