Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Nauji gyvūnų gerovės standartai prekiaujant žuvimi

Autorius: Agroeta
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Šią savaitę Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) lankėsi Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos bei viešosios įstaigos „Tušti narvai“ atstovai.

Susitikime buvo aptarti artimiausi numatomi pokyčiai gyvūnų gerovės srityje – mažmeninės prekybos įmonėse prieš parduodant žuvis, vartotojui pageidaujant, jos turės būti apsvaigintos ir paskerstos, taip išvengiant bereikalingų kančių pirkėjams jas nešantis į namus.

„Po ilgų diskusijų ir svarstymų esame parengę teisės akto projektą, kurį visuomenės viešai nuomonei pateiksime jau kitą savaitę. Jį galės įvertinti visos suinteresuotos pusės – gyvūnų teises ginančios visuomeninės organizacijos, žuvų augintojai, prekybininkai. Mūsų siekis, kad atnaujintuose gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose veterinarijos reikalavimuose atsispindėtų visoms šalims aktualūs pakeitimai, užtikrinant gyvūnų gerovės standartų laikymąsi. Prekybos žuvimi tvarkos pakeitimai būtini dėl pasikartojančių pažeidimų prekiaujant gyva žuvimi, ypač metinių švenčių laikotarpiu“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

Numatoma, kad teisės aktas galėtų įsigalioti nuo 2021 m. balandžio 1 d., juo būtų nustatyta tvarka, kad iš mažmeninės prekybos vietų būtų galima įsigyti tik apsvaigintas ir paskerstas maistines žuvis. Vartotojui paprašius paskersti, išdarinėti ir kt., prekyvietėje turės būti įrengta ir atitinkama vieta, šiam darbui apmokyti darbuotojai, o žuvų atliekos tvarkomos pagal nustatytus reikalavimus.

VMVT specialistai pastebi, kad didieji šalies prekybos tinklai jau ir šiuo metu palaipsniui atsisako prekybos gyva žuvimi iš akvariumų, vietoj to vartotojams pasiūlydami platesnį atšaldytos žuvies asortimentą. 

Facebook komentarai