Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Muzikantas Valdas Burnys „neišjungė šviesos“ česnakų derliaus dorojimui

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Valdas ir Rokas Burniai tikina, kad česnakus išdžiovinti reikia mokėti.
Valdas ir Rokas Burniai tikina, kad česnakus išdžiovinti reikia mokėti.
Printer Friendly, PDF & Email

Populiarios muzikos grupės „Išjunk šviesą“ lyderis, dabar ūkininkas Valdas Burnys su sūnumi Roku pradėjo česnakų nuėmimo sezoną. Šalia Baisogalos ūkininkaujantiems vyrams tai naujas iššūkis, nes šiemet česnakų ūkyje auginama net dvigubai daugiau nei praėjusiais metais – 6 ha.

Šiemet česnakai užderėjo gerai. Pasak jaunojo ūkininko Roko iš hektaro su tėvu tikisi prikasti bent po 3 tonas. „Šioje situacijoje labai daug kas priklauso nuo oro sąlygų ir sėkmės“, – „Agroetai“ kalbėjo V.Burnys.

Pasak pašnekovo, ekologiškų česnakų auginimo versle svarbiausi yra jų nuėmimo, džiovinimo ir paruošimo pardavimui momentai. Žinoma, jis nesumenkino daržovių sodinimo, ravėjimo, kitokios priežiūros svarbos, tačiau derliaus nuėmimą laiko svarbiausiu sezono darbu.

Valdo ir jo žmonos Aušros negalima vadinti pradedančiais ūkininkais. Jų česnakų auginimo istorija siekia net du dešimtmečius.

„Gal prieš 20 metų mes senelių žemėje pradėjome auginti česnakus“, – prisimena muzikantas. Žemės buvo mažai, o česnakai anuomet buvo itin paklausūs ir brangūs. Šiandien poną Valdą galima vadinti rimtu ūkininku pasinaudojusiu ES parama technikai įsigyti, ne vieneriems metams į priekį planuojančiu ūkio veiklą.

Kalbant apie ūkio produkcijos realizavimą, sužinome, kad iki šiol Burniai sėkmingai parduodavo česnakus Lietuvoje, tačiau padvigubėjus jų kiekiui imta galvoti ir apie užsienio rinkas.

„Dairomės partnerių kitose šalyse, domimės derliais Kinijoje, kuri česnakais užpildo apie 70 proc. pasaulinės rinkos, sekame Ukrainos daržininkų elgesį, žodžiu, viskas judesy“,- optimistiškai dėsto V.Burnys.

„Česnakų auginimas reikalauja labai daug rankinio darbo, gal todėl mes sakome, kad tai labiausiai rankomis glostoma daržovė Lietuvoje“, - sakė R.Burnys. Jaunuolis skaičiuoja, kad iki prekybos, česnakai bent penkis kartus per žmogaus rankas „pereina“, o dar reikia sekti, kad būtų palaikoma tinkama temperatūra ir oro drėgmė. Jis nesigaili pasirinkto, nors ir ne rožėmis kloto, ūkininko kelio.

„Agroeta“ paklausė, o kaip gi su česnakų žiedynais, kurių valgytojų gretos mūsų krašte nuolat didėja.

„Česnakų žiedus skynėm patys, kvietėm draugus ir pažįstamus“, – pasakoja Aušra Burnienė. Pasak šeimininkės, juose labai daug vitaminų ir kitokių žmogaus organizmui naudingų medžiagų, o pakepinti – tiesiog nuostabūs. „Gal kitąmet perdirbėjai išreikš susidomėjimą ir panorės tarp valgytojų populiarėjančių česnakų žiedų, jei ne, vėl kviesime pažįstamus prisirinkti šio naudingo produkto“, – kalbėjo A.Burnienė.

Prieš atsisveikindami, negalėjome nepaklausti ar Valdelis dainuoja vairuodamas traktorių, dirbdamas kitus ūkio darbus. „Kol turi jėgų dainuoja, bet daina apie česnakus dar nesukurta... gal reikės paraginti tai padaryti“,– pokalbį linksmai užbaigia Aušra.

Facebook komentarai