Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

Per metus avių kirpėjas nukerpa apie 10 tūkstančių avių

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Per dešimtmetį Raimondas Arbačauskas iš Maneikių  (Kelmės r.) yra nukirpęs tūkstančius ir kelis kilogramus, ir 150 kilogramų sveriančių avių. Šis nukirptas Kveslendo salų mini avių avinukas – iš Dargaičių mini zoologijos sodo Šiaulių rajone. R. Arbačausko asmeninė nuotr.
Per dešimtmetį Raimondas Arbačauskas iš Maneikių (Kelmės r.) yra nukirpęs tūkstančius ir kelis kilogramus, ir 150 kilogramų sveriančių avių. Šis nukirptas Kveslendo salų mini avių avinukas – iš Dargaičių mini zoologijos sodo Šiaulių rajone. R. Arbačausko asmeninė nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Prieš dešimtmetį Kelmės rajone Maneikiuose gyvenantis Raimondas Arbačauskas įsigijo keletą avių ir nė nemanė, kad kada nors pats savo aveles kirps. Bet labai nepigi pasirodė avių kirpimo paslauga. Kai už vienos avies kirpimą Raimondo paprašė 20 litų, ūkininkas užsispyrė išmokti šio amato ir iš kitų brangios paslaugos neprašyti.

Iš pradžių kirpęs paprasta elektrine mašinėle ir daug kartu su avimis vargęs, iš Anglijos parsisiuntė tobulesnę mašinėlę, kirpimo peiliukų rinkinį. R. Arbačauskas sakė nė nepastebėjęs, kad vis dažniau avių nukirpti pradėjo prašyti kaimynai, draugai, pažįstami, vis didėjo užsakymų ratas.

Dabar per metus avių kirpėjas nukerpa apie 10 tūkstančių avių, daugiausia per darbo dieną nurentė kailį net 190 avių.  

Reikia sugebėjimų ir sveikatos greitai, kokybiškai avį nukirpti, nevarginant nei gyvulio, nei savęs. R. Arbačauskas tą jau išmoko. Autorės nuotr. 

Mokėsi per youtube kanalą 

Nusprendęs pats kirpti savo avis, Raimondas Arbačauskas pradėjo mokytis šio amato per youtube kanalą, daugiausia iš Australijos ir Naujosios Zelandijos avių kirpėjų.

„Kai pabandžiau praktiškai išbandyti tai, ką mačiau, nebuvo lengva. Avys juk juda, nerimsta. Reikėjo daug pastangų ir fizinės jėgos gyvulius suvaldyti, ir dar gerai nukirpti. Bet palengva atsirado įgūdžių, lengviau tapo“, – pasakojo R. Arbačauskas.

Dabar, kuomet šiuo amatu ūkininkas užsiima jau dešimtmetį, per dieną ramiai nukerpa ir 100-120 avių.  Bet galima įveikti ir daug daugiau. Sykį avių kirpėjas per aštuonias valandas  nukirpo 190 avių, visai neseniai – 170. Būna, kad avį nukerpa ir per tris minutes.

Sudėtingiausia nukirpti nedidelę avį. Neseniai Raimondas Arbačauskas gerokai vargo, kol nukirpo gal penkis kilogramus svėrusį Kveslendo salų mini avių veislės ėriuką iš Dargaičių mini zoologijos sodo (Šiaulių r.). Paprasčiausiai kirpti vidutinio svorį avį. Nelengva susitvarkyti  ir su labai stambiomis avimis, jas išlaikyti. „Dotnuvoje esu kirpęs ir 160 kilogramų  aviną. Yra labai stambių veislių avių, tokių, kaip Ile de France, kur net avys sveria daugiau kaip 100 kilogramų“, – aiškino avių kirpėjas.

R. Arbačauskas turi nuolatinių klientų. Avių kirpėjas pastebėjo, kad daugėja stambių avių augintojų ūkiai su 200 ir dar daugiau avių, bet smulkių avių augintojų, laikančių iki 20 avių, mažėja. Bene daugiausia avių matęs Aukštaitijoje, bet šių kailiniuočių yra ir Žemaitijoje, ypač Šilutės pusėje.

Iš miesto ir užsienio – į tėviškę 

Mechanizatoriaus profesiją turintis Raimondas Arbačauskas nemažai metų dirbo statybose Vilniuje, bet per krizę darbo neteko. Tuomet sumąstė laimė paieškoti užsienyje, buvo išvykęs uždarbiauti į Vokietiją.

Tačiau niekur nesijautė tvirtai ir patogiai. Todėl, kai tėvas jam perdavė keturis hektarus žemės, nė trupučio nedvejojo grįžti į tėviškę Maneikiuose. Nusipirko namą, po truputį didino žemės plotus iki kelių dešimčių hektarų. Pradėjo verstis ir avininkyste. Įsigijo keturias suomių landrasų ir vokiečių merinosų veislės avis, vėliau dar nusipirko Sufolkų veislės, melžiamų avių ostfrizių. Pastarųjų atsisakė. Pasiliko iš viso apie trisdešimt ėriavedžių.

„Pagrindinės mūsų šeimos pajamos – ūkis, nors ir nedidelis. Avių laikymas ir kirpimas – tik priedas prie ūkio, pagalbinis verslas, duodantis naudos“, – sakė R. Arbačauskas.

Avių kirpėjo paslaugų žmonėms prireikia ištisus metus, bet patys darbingiausi Raimondo Arbačiausko mėnesiai – rugsėjo pabaiga, prieš žiemą, dar – kovas ir balandis. Kai kurių rūšių avis, pasak avių kirpėjo užtenka nukirpti kartą per metus, kai kurias  – dukart.           

Ėriena – labai paklausi Nyderlanduose, bet vilnos nėra kur dėti  

Jei prieš keletą metų avių augintojas ir kirpėjas susidurdavo su dviem problemomis – ėrienos ir vilnos pardavimo – dabar problema liko tik viena.

Vilna ir seniau, ir šiomis dienomis niekam nereikalinga. Anksčiau dar vilną parduodavo vienam jurtų  savininkui, bet šis – bankrutavo.

„Karšyklos iš Australijos, Naujosios Zelandijos parsiveža švarias vilnas avių, tvartų nemačiusių. O mūsų auginamų avių vilną tenka paprasčiausiai išmesti... Nuo vienos Lietuvos juodgalvės avies per kirpimą galima gauti 2-3 kilogramus vilnos, iš merinosų – jau daugiau, apie 5 kilogramus. Įsivaizduokite, kokie kiekiai“, – apgailestavo avių augintojas ir kirpėjas.  

R. Arbačiauskas pasidžiaugė, jog nors dėl ėrienos pardavimo dabar nebereikia galvos sukti. 30-55 kilogramų ėriukų labai Nyderlandai pageidauja.   

Dalyvaus Avių kirpimo čempionate Šeduvoje 

R. Arbačauskas, būdamas labai užsiėmęs žmogus, dar spėja nuvykti ir įvairius, su avininkyste susijusius renginius. Prieš šeštą metų Šeduvoje vykusiame avių kirpimo čempionate nugalėjo Jonas Stonkus iš Platelių, avį nukirpęs per greičiau negu tris su puse minutės. R. Arbačiauskas atsikilo keliomis sekundėmis...

Šiemet avininkystės šventė Šeduvoje vėl bus surengta, vyks rugsėjo 10 dieną. Ir vėl varžysis avių kirpėjai, tarp kurių bus ir Raimondas Arbačauskas.

„Smagu varžytis, dar smagiau matyti, kad jauni žmonės imasi tikrai nelengvo avių kirpimo amato ir tą daro nuoširdžiai, profesionaliai. Kaip seksis man, ne taip jau ir svarbu“, – sakė patyręs  avių kirpėjas R. Arbačauskas iš Maneikių.

Facebook komentarai

bas

a