Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Mėsinių galvijų rinka – dar vaikystės amžiuje

Autorius: Agroeta
Mėsinių galvijų rinka – dar vaikystės amžiuje
Mėsinių galvijų rinka – dar vaikystės amžiuje
Printer Friendly, PDF & Email

(Kaunas, vasario 15 d.) Mėsinių galvijų auginimas kai kuriems ūkininkams yra išsigelbėjimas, kai pienas yra visai nuvertintas. Visgi tik atrodo, kad mėsinius galvijus auginti paprasčiau. Kol kas dar nedaug žemdirbių sugeba užtikrinti reikiamą kokybę.

Apie mėsinių galvijų aktualijas Agroeta pakalbino Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos tarybos narį ir įmonės „Baltic Vianco“ direktorių Darių Dzekčiorių.

Ar daug turime mėsinių galvijų augintojų?

Skaičiuojama, kad yra apie 150 tūkst. mėsinių galvijų. Jų laisvai galėtų būti dvigubai daugiau, nes poreikis yra daug didesnis ir mes galėtume eksportuoti ar perdirbti vietoje daug daugiau. Sąlygos Lietuvoje tam palankios turime daug gerų ganyklų.

Kas stabdo plėtrą, galbūt supirkimo kainos?

Vidutinė galvijienos skerdenų kaina yra 3 eurai už kilogramą, mes mokame šiek tiek daugiau, atitinkančia ES vidurkį – 3,6 eurus. Jei ūkiuose būtų užauginama daugiau kokybiškos mėsos, dėl kurios mes supirkėjai peštumėmės, norėdami užtikrinti įsipareigojimus užsakovams, kaina būtų didesnė. Kol kas šalyje nėra tos kritinės masės. Užsakovai užsienyje nori didelių kiekių ir aukštos kokybės. Čia gal visų mūsų atsakomybė, kad neaiškinome ūkininkams, kaip svarbu ne tiek bandos dydis, kiek veislės, atranka ir kiti dalykai leidžiantys tiekti kokybišką produktą.

Ar matote perspektyvą, kad ištruksime iš to užburto rato, kai negalime užtikrinti kokybės ir kiekybės ir dėl to nedidėja pajamos, o tuo pačiu ir motyvacija plėstis?

Kito kelio nėra. Mes puikiausiai galime tapti išskirtinės kokybės mėsos tiekėjai pasaulyje. Su Brazilija, Argentina nepasivaržysime – ten klimatas, tradicijos ir kiti veiksniai sudaro galimybes tiekti pasauliui vidutinės kokybės, bet didžiulius kiekius galvijų mėsos. Tad mes privalome orientuotis ne į intensyvų galvijų ūkį, o į žaliena maitinamas bandas. Tam, kaip sakiau, turime visas sąlygas.

Kokios veislės dominuoja Lietuvoje?

Iš viso turime 11 veislių. Populiariausios – limuzinai, angusai, aubrakai, šarolė. Angusai labai išpopuliarėjo pe kelerius pastaruosius metus, nes jų mėsa labai vertinama dėl skoninių savybių. Mes mielai superkame ir maišytų veislių gyvulius.

Iš Lietuvos daugiau iškeliauja pas mus paskerstų gyvulių mėsa, ar išvežami gyvi galvijai?

Apie 70 proc. paskerdžiama Lietuvoje. Mūsų įmonė irgi turi partnerius Biržų rajone, kur galvijai yra skerdžiami. Brangiausia mūsų skerdenų dalis keliauja į Šveicariją, taip pat eksportuojame į Vokietiją, Lenkiją. Kitos įmonės daug jautienos išgabena į Italiją.

O kaip su vietos rinka?

Nedidė dalis lieka, bet pas mus dar labai mažas vartojimas lyginant su kiauliena ir paukštiena – per metus vienam gyventojui tenka vos 5 kg. Taip, tai brangi mėsa, bet ji labai sveika, nes tai ne visaėdžio, o žolėdžio mėsa, todėl būtų sutaupoma per sveikatą, mažiau reikėtų vaistų.

Facebook komentarai

T Hegvita agro