Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Lietuvos pirkėjams aviena – vis dar retas pirkinys

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Printer Friendly, PDF & Email

Dotnuvos ūkininkas Augis Rimkevičius teigia, kad šiandien pelningai mėsai parduoti avis ar ėriukus yra neįmanoma misija, nes avienos rinka Lietuvoje yra perpildyta. Todėl sunkiai suprantama valstybės pozicija, kai šiuo metu ūkininkai yra skatinami vietoj anksčiau laikytų kiaulių imtis avių auginimo.

Ne naujokas

A.Rimkevičius avininkystę plėtoja šešetą metų. Jis buvo vienas pirmųjų kuris tiesiai iš Prancūzijos į mūsų kraštą atsivežė ile de france veislės avių. Ūkininko banda kasmet didėjo ir jau buvo perkopusi 300 galvų skaičių. Dotnuvos ūkyje buvo pagaminama daug aukštos kokybės avienos bei ėrienos, tačiau jos realizacija nuolat strigo. Buvo bandoma iš mėsos įmonėse gaminti dešras, konservus, kitus produktus, tačiau ir tai nedavė reikiamo rezultato.

„Nepastebiu jokio susidomėjimo ūkyje užauginta produkcija. Žinoma, jei turėčiau daug laisvo laiko, tai visiems draugams ir pažįstamiems siūlydamas mėsą parduočiau, bet negaliu aš po Vilnių lakstyti, manęs kiti ūkio darbai laukia. O turėtų būti taip: ūkininkas gyvulį užaugina iki pageidaujamo svorio, kažkas atvažiuoja ir viską nuperka. Suprantama, truputis pinigų turi likti augintojui, nes reikia nuolat atnaujinti bandą, investuoti į ūkio pastatus, techniką“, – mintimis su „Agroeta“ dalinosi A. Rimkevičius.

Sezoniškumas diktuoja kainą

Lietuvos avių augintojų asociacijos vadovei Gintarei Kisielienei avienos realizacijos problemos yra žinomos. „Taip nutinka kiekvieną rudenį, nes visi nori aveles išsiparduoti ir į tvartus suvesti tik iš anksto suplanuotą gyvulių kiekį. Avienos rinka užsikemša dėl mėsinių veislių avių rujos sezoniškumo, nes rugsėjo, spalio, lapkričio mėnesiai yra tas laikas, kai geriausia skersti praėjusią žiemą atvestus ėriukus. Suprantama, visi pirkėjai pageidauja aukštos kokybės ėrienos: gyvas svoris – 45-50 kg, amžius – iki 12 mėnesių, mėsos išeiga – apie 50 proc.“, – kalbėjo G. Kisielienė.

Jos nuomone, patys avių augintojai turėtų būti aktyvesni, ieškoti būdų ir galimybių produkcijai parduoti. „Lietuvoje dar trūksta avienos valgytojų, pas mus nėra tokių gilių tradicijų, todėl manau reikia plačią visuomenę šviesti, aiškinti apie šio puikaus produkto privalumus“, – „Agroetai“ sakė G. Kisielienė, pateikdama pavyzdį kai susikooperavę keli ūkininkai vienu kartu į Olandiją išvežė apie 600 ėriukų.

Šiai dienai ūkininkai yra nusivylę ėriukų supirkimo kainomis. Dauguma supirkėjų dabar siūlo po 1,40-1,60 euro už kilogramą gyvojo svorio, o tai tikrai nepadengia auginimo kaštų. Rugpjūtį kaina buvo didesnė, apie 1,80 euro už kilogramą, tačiau tada dauguma ėriukų dar nebuvo pasiekę reikiamo svorio.

Prekybininkų nuomonė: aviena populiarėja

Prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė teigė, kad tarp pirkėjų aviena yra pakankamai populiari – nemažai žmonių savo stalui renkasi nekasdienius kokybiškus maisto produktus. Žinoma, jos populiarumas neprilygsta tradicinių mėsos rūšių – kiaulienos, paukštienos, jautienos, veršienos paklausai, tačiau ir aviena yra mėgstama dalies pirkėjų.

„Lietuviai prioritetą tradiciškai teikia Lietuvoje užaugintų gyvulių ir paukščių mėsai, ir visa mūsų parduotuvėse parduodama aviena yra tiekiama iš lietuviškų ūkių. Prieš kelerius metus taip pat siūlėme gurmanišką prekę – brandintą avienos išpjovą iš Naujosios Zelandijos, bet dabar jos neparduodame, turime pakankamą šviežios lietuviško mėsos pasiūlą“, – „Agroetai“ sakė V. Drulienė.

Iš viso „Maxima“ siūlo 15 skirtingų šviežios avienos rūšių. Pirkėjai daugiausiai nuperka avienos kumpio su kaulu, mentės su kaulais ir kaklinės su kaulais. Taip pat – smulkintos avienos su jautiena. „Aviena mūsų šalies pirkėjams dar netapo kasdienio vartojimo preke ir ją renkasi reiklesni, naujovių ieškantys pirkėjai. Pernai pardavėme beveik 26 tūkst. kilogramų avienos, šiemet per devynis mėnesius avienos pardavimai jau yra 2 proc. didesni nei pernai“, – teigė komercijos vadovė.

Facebook komentarai

T Hegvita agro