Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Kokia informacija turi būti pateikiama medaus etiketėje, norint juo prekiauti mugėse ar turguje?

Autorius: Agroeta
Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis.
Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis.
Printer Friendly, PDF & Email

Prekybai tiekiamas fasuotas medus privalo būti suženklintas pagal galiojančius reikalavimus. Ant kiekvieno indelio etiketėje turi būti nurodytas produkto pavadinimas, įmonės pavadinimas arba bitininko pavardė, adresas, užrašas „Geriausias iki“ (šalia nurodant datą), grynasis kiekis.

Taip pat privaloma nurodyti medaus kilmės šalį. Jeigu medus surinktas iš daugiau nei vienos ES valstybės narės arba trečiosios šalies, šis žymuo turi būti priklausomai nuo atvejo: „EB medaus mišinys“, „ne EB medaus mišinys“, „EB ir ne EB medaus mišinys“.

Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis. Tam tikrais atvejais, turint laboratorinius tyrimus (atliktus akredituotoje laboratorijoje), patvirtinančius vyraujančias žiedadulkes, šis saldus produktas gali būti pavadinamas rapsų, grikių, nektaro, lipčiaus medumi, tačiau tokie pavadinimai, kaip „pavasario gėlių medus“, „vaistinių augalų medus“ ir pan., negali būti vartojami, nes yra niekuo nepagrįsti.

Papildomai medaus etiketėje, išskyrus filtruotą ir konditerinį medų, gali būti nurodytas ir regioninis ar teritorinis pavadinimas, jei medus surinktas vien tik iš nurodyto regiono, taip pat konkretūs kokybės kriterijai, tokie kaip diastazės aktyvumas ar drėgnumas.

Facebook komentarai