Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Kartenos ūkininko laukuose – prieskoninės daržovės ir augalai visam sezonui

Autorius: Mikas JUOZAPAITIS
Krapai
Krapai
Printer Friendly, PDF & Email

Turėtume stebėtis, turguose ar prekybos centruose visą šiltąjį metų laiką, pradedant pavasariu ir baigiant rudeniu, matydami šviežius, gražiai žalius, ką tik iš daržo priskintus žalumynus – krapus, petražoles, salierus, svogūnų laiškus ir kitas prieskonines daržoves. Pasirodo, didelių stebuklų tame nėra: ūkininkai tiesiog taip paskirsto savo darbus, kad jų laukuose šie žalumynai žaliuoja nuolat.

Kretingos r. Kartenos sen. ūkininkaujantis Tadas Jurgila prieskonines daržoves augina apie 7 metus, o anksčiau šiame darbe pagelbėdavo savo tėvui. T. Jurgila specializuojasi krapų auginime, nors nedideliais kiekiais augina ir česnakus, petražoles.

Paklaustas, pagal kokias technologijas auginami jo krapai, kad bet kuriuo vasaros sezono metu gali būti pateikti pirkėjams, T. Jurgila „Agroetai“ atskleidė paprastą metodą.

„Jei apsėčiau krapais visą plotą vienu metu, juos, vos tik užaugtų, reikėtų nupjauti. Tačiau tokį didelį kiekį prieskoninių daržovių vienu metu realizuoti būtų neįmanoma, nebent su daržovių konservų fabriku būtų sudaryta sutartis ir jis perdirbimui paimtų iškart viską. Smulkiai prekybai visą lauką esame padalinę į daug sklypelių ir kiekviename sklypelyje savo daržoves pasėjame vis kitu metu. Kai pirmosios užauga ir jau galima imti derlių, kitame sklypelyje jos yra vos ūgtelėjusios, trečiame ką tik sudygusios, ketvirtame dar tik pasėtos ir t.t. Vadovaujantis šiuo principu sklypą galima padalinti į kiek tik nori plotelių ir taip reguliuoti savo produkcijos realizavimą, taip patenkinant pirkėjų norus ir nepatiriant didelių nuostolių dėl peraugusių žalumynų, – sakė Kartenos ūkininkas.

T. Jurgila pripažįsta, kad tai nėra šimtu procentų patikima technologija. Dėl klimato pokyčių įvairiais mėnesiais, lyjant pernelyg intensyviai arba lietaus visai nesant, augalai vienu metu gali užaugti ir keliuose skirtingu metu apsėtuose. Tada tenka ieškoti papildomų pirkėjų arba susitaikyti su derliaus praradimu.

Yra ir kitas kelias – investuoti į daržovių džiovyklą. Tačiau vienam ūkininkui tai ne pagal jėgas, o susitarti su panašiai ūkininkaujančiais kitais ūkininkais nėra paprasta.

T. Jurgila neapsiriboja vien prieskoninių daržovių auginimu – neseniai dalį savo žemių apsodino graikinių riešutmedžių sodinukais. Tad artimiausiais metais laukia intriga – ką bus galima pelnyti iš šito augalo?

Facebook komentarai

T Hegvita agro