Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

K. Navickas: kokybiškas maistas – ne tik ekologiška produkcija, bet ir tvari gamyba bei tausojimas

Autorius: Agroeta
Penktą kartą organizuotoje šventėje žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasveikino ir apdovanojo konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2022“ nugalėtojus. ŽŪM nuotr.
Penktą kartą organizuotoje šventėje žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasveikino ir apdovanojo konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2022“ nugalėtojus. ŽŪM nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Vieta ir laikas susitikti, susipažinti, bendradarbiauti. Taip Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) maisto gamintojus, ūkininkus, ugdymo, gydymo įstaigų atstovus ir kokybe paženklinto maisto vartotojus sukvietė į konferenciją ir mugę „Kokybiško maisto šventė 2022“.

Penktą kartą organizuotoje šventėje žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasveikino ir apdovanojo konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2022“ nugalėtojus, geriausių 2022 m. Lietuvos ekologinės gamybos ūkių atstovus,  savivaldybes ir jų darželius, kurie šiais metais pirmą kartą prisijungė prie ŽŪM teikiamos paramos, vaikus maitinant ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais.

„Mums svarbus ne tik ekologiškas, sveikatai palankus, kokybiškas maistas, bet ir jo tausojimas, o taip pat savų maisto produktų identitetas”, - sveikindamas šventės dalyvius sakė žemės ūkio ministras K. Navickas.

Maisto gamintojų konkursas „Kokybe paženklintas maistas 2022“ skirtas didinti Europos Sąjungoje pripažintų maisto produktų su saugoma kilmės vietos,  geografine ar garantuoto tradicinio gaminio nuorodomis, ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų produktų žinomumą ir vartojimą.

Geriausius produktus konkursui „Kokybe paženklintas maistas 2022“ įvertino ir atrinko speciali komisija, sudaryta iš technologų, sveikatos ir sveikatos saugos specialistų. Buvo vertinamas maisto produktų išskirtinumas, sudėtis ir maistinė vertė, ar naudojami tausūs gamybos būdai, kokios produktų juslinės savybės, ar pakuotė draugiška aplinkai, kaip plačiai ir sparčiai  auga gamybos plėtra.

Konkurse buvo varžomasi dėl trijų nominacijų. Apdovanota po vieną maisto produktą iš ekologiškų produktų, nacionalinės kokybės ir saugomų nuorodų kokybės sistemų.

Konkurso „Kokybe paženklinas maistas 2022“ nugalėtojai:

UAB „Lašų duona“ – už ekologiškus grikinius makaronus, laimėjusius konkursą ekologiškų produktų grupėje.

AB „Žemaitijos pienas“ – už gaminį „Žemaitiškas kastinys“, išrinktą geriausiu produktų su Europos Sąjungos saugomomis nuorodomis grupėje.

Nerijaus Blažio ūkis – už juodųjų serbentų milteliais pagardintus džiovintus obuolius, įvertintus pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą gaminamų produktų grupėje.

Konkurse dalyvavo bendrovės „Saimeta“, „ACALA Group“ , „EKKO LT“,  „Kseda“, „Mėta“ „Miltinuko receptas“, „Orivega“ „Kvalitetas“, „ProBIOduktai“, „Farmers Circle“ ir Almos Rančienės ekologinis bitynas, „Kazlauskų eko ūkis“, Vilmos Žaltauskienės ūkis, ūkininkas Kęstutis Zinkevičius.

Konkurso „Geriausias 2022 m. ekologinės gamybos ūkis“ nugalėtojai:

I vietos laimėtojas Remigijus Gailius - už šeimos ekologinės gamybos ūkio puoselėjimą.

II vietos laimėtoja Kristina Martinėlienė - už nuoširdų atsidavimą puoselėjant biodinaminį ūkį ir protėvių paveldo tausojimą.

III vietos laimėtojas Jonas Baublys - už pažangaus ekologinio gyvulininkystės ūkio vystymą ir bendradarbiavimą su mokslininkais.

IV vietos laimėtoja Vitalija Morkūnienė - už darbštumą ir įvairių ekologiškų daržovių tiekimą vartotojams.

Pasveikinti konkurso „Geriausias 2022 m. ekologinės gamybos ūkis“ dalyviai:

Kristina Kazlauskaitė - už iniciatyvą plėtoti ekologinę paukštininkystę.

Henrikas Gineika -  už lietuviškų tradicijų puoselėjimo suderinimą ekologijos srityje.

Algirdas Salyklis - už norą ekologiškai ūkininkauti ir atžaloms įskiepytą meilę ekologijai.

Vytautas Butkus - už pagarbą gamtai ir žmogui bei ekologijos plėtojimą.

Eugenijus Mikalauskas - už agronominių žinių diegimą ekologijos srityje.

Ramūnas Bubnys - už ekologinės gyvulininkystės plėtojimą ir motyvaciją padėti kaimynams, dirbantiems žemės ūkyje.

Paulius Dargelis - už veržlumą ekologijos srityje.

Ramunė Smalstienė - už sėkmingą jaunųjų ūkininkų startą ekologinės gamybos srityje.

Birutė Stonkutė - už siekį įdiegti ekologišką uogų perdirbimą.

Vilma Žaltauskienė - už sumanius sprendimus perdirbant ekologiškas šaltalankių uogas.

Gražina Dranseikienė - už meilę ekologijai ir žirgams.

Savivaldybės ir jų ugdymo įstaigos, kurios šiais metais pirmą kartą prisijungė prie ŽŪM paramos, vaikus maitinant ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais:

Jonavos rajono savivaldybė bei joje esantys vaikų lopšeliai-darželiai „Lakštingalėlė“ ir  „Žilvitis“.

Plungės rajono savivaldybė ir joje veikiantis lopšelis-darželis „Rūtelė“.

Kauno miesto savivaldybė ir joje veikianti VšĮ „Darželis“.

Mažeikių rajono savivaldybė bei jos lopšeliai-darželiai „Buratinas“, „Bitutė“, „Eglutė“.

Šiaulių Petro Avižonio ugdymo centras ir lopšeliai-darželiai „Auksinis raktelis“, „Rugiagėlė“, „Voveraitė“, „Sigutė“, „Vaikystė“, „Gluosnis“.

Lazdijų mokyklos-darželiai „Kregždutė“ ir  „Vyturėlis“.

Druskininkų savivaldybės Viečiūnų progimnazija.

Facebook komentarai

bas

a