Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

Jei negavai dovanų cukinijos, vadinasi, neturi draugų

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Autorės nuotr.
Autorės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Dabar pats cukinijų metas. Jų tiek, kad juokaujama, jei niekas nepadovanojo cukinijos, vadinasi, neturi draugų. Tiesa, vardan teisybės, ne visur jų šiemet užaugo. „Mano prigėrė, neturiu nė vienos. Draugė davė“, – sako Nijolė iš Mikniškių kaimo.

Kalvarijos turguje sekmadienį pas daržininkus, ką nors perkant, galima buvo dovanų gauti cukiniją. Kiti gi vis tik pardavinėjo jas, kilogramas – 1.50 Eur, treti už vieną didelę cukiniją euro teprašė. Dar kiti mainė cukinijas į svogūnus. Cukinijų, sako, kaip visada gausu. „Ko jau ko, bet cukinijų yra“, – patikino suvalkiečiai. Teigė, kad labiausia perkamos buvo pačios pirmosios, nedidukės, kai tik pasirodė daržuose ir turgaus lentynose.

Lazdijų krašto daržininkės ruošiančios daržovių krepšelius miestiečiams patikina, kad cukinijos, vos tik paaugusios, iškart atsirado krepšeliuose. Anot jų, tai mylima šeimininkų daržovė. Tokiuose krepšeliuose buvo ir cukinijų žiedų, kurie kepami ant aliejaus, įvoliojus į miltų ir kiaušinio plakinį – skanu.

Mitybos specialistai sako, kad cukinijas valgyti sveika, jose daug sveikatai naudingų medžiagų, todėl jas įtraukti į mitybos racioną pravartu.

O iš cukinijų galima pasigaminti, ko tik širdis geidžia: ir pyragų, ir blynelių, ir su slyvomis kompotų žiemai, o ananasų sultyse cukinijų gabaliukai įgauna ananaso skonį.

„Galima kepti su faršu keptuvėje ir orkaitėje, ir į kugelį tinka, ir sriubas virti, ir užtepėles galima gaminti, ir į kokteilius įmesti gabalėlį ir net į avižinę košę įtarkuoti. Kur įdėsi, ten nepagadinsi“, – tikina Nijolė.

Tiesa, įspėja ir kitas šeimininkes, kad nereiktų visais receptais pasidalintais internete pasitikėti. „Prakeikiau ir receptą, ir tas cukinijas“, – tiesiai rėžia ji. Pasirodo, rado receptą internete ir susigundė žadamu geru skoniu. „2 kg cukinijų kubeliais, 2 kg pomidorų ir agurkų, dar prieskonių visokių. Parašyta, kad pirštus apsilaižyti galima bus. Padariau, tai gal į kopūstų sriubą tiks arba visai išmesiu“, – keikia ji.

„Man tai patinka kaip žuvį sumarinavus cukinijų gabaliukų prisikepti. Ir šalta skani. Visai paprastai su svogūnais, česnakais galima pasitušinti“, – sako ji. Patikina, kad cukinijas galima ir džiovinti, o sutarkuotas ir šaldyti. „Tada tinka į troškinius, sriubas“, – sako pašnekovė.

Tačiau, anot jos, labiausia jas vertina vištos: „Tik duok“. Dar kita moteriškė priduria, kad ir jos ožkos cukinijų nebrokija, o jei avys daržan pakliūva, tai ir cukinijos, ir moliūgai paeiliui „eina“ – viską apgraužia.

Facebook komentarai

bas

a