Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Jau teka beržų sula: specialistai vardija naudą, tačiau pataria neprarasti saiko

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Pataria gerti tiek klevų, tiek beržų sulą, tik nepadauginti.
Pataria gerti tiek klevų, tiek beržų sulą, tik nepadauginti.
Printer Friendly, PDF & Email

Pavasaris: jau ragavome klevų sulos, dabar mėgaujamės beržų sultimis, žmonių dar kitaip vadinamomis beržų ašaromis. Specialistai ragina gerti sulą, tačiau pataria neprarasti saiko.

Lazdijų rajono Naujosios Kirsnos kaimo gyventojas Ričardas visai netoli savo namų augantį beržynėlį, pradeda lankyti kiekvienais metais skirtingu laiku. Sako metai metams nelygu. Ir nė pats negali pasakyti, kaip sužino, kad sula jau pradeda tekėti.

„Nuojauta pasako. Pavasaris, gamta bunda, einu beržynan, išgręžiu skylę storesniame berže ir stebiu, ar bėga“, – sako jis.

Šiemet beržų sula džiugina – bėga neblogai.

„Klevų saldesnė, ši ne tokia, bet iškart pasakyčiau, kur vanduo, kur sula. Ji švelnesnė“, – tikina man pasiskundus, kad beveik nejaučiu sulos skonio, o, juolab, saldumo.

Sulos, sako, pats daug geria– skanu, mano, ir sveika. Dargi raugia, vakuoja su apelsinais, citrinomis. Kokių organizmui naudingų medžiagų turi šis skystis, sako, labai nesidomėjęs, bet nuo seno žino, kad sulą gerti sveika. Todėl kiekvieną pavasarį nepraleidžia progos pasimėgauti beržų sultimis, klevų sulos neleidžia. Sako beržai po ranka, visai šalia namų, o klevų kaži kur neina ieškoti. „Kokius penkerius metus jau leidžiu sulą“, – prisipažįsta vyriškis.

Gardžiomis ir sveikatai naudingomis beržų sultimis jis dosniai dalijasi su kaimynais, bičiuliais. „Neškada, juk bėga, reikia dalintis“, – sako dzūkas.

Kiek dar leis sulą, nė pats nežino. „Kol bėgs, tol leisiu“, – tarsteli jis. Dabar išgręžęs 5 beržuose skylutes ir iš jų kapsi sula. Eina patikrinti marle aprištų kibirų kiekvieną rytą ir vakarą. „Ir tikrai nemažai pribėga“, – džiaugiasi vyras.

Marijampolės savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, taip pat ir gyvensenos medicinos specialistė Ramutė Kunigiškienė pataria gerti tiek klevų, tiek beržų sulą.

„Viskas, kas yra gamtoje, kas iš gamtos visada naudinga žmogui. Juk mes irgi esame iš gamtos. Renkantis maistą reikia žiūrėti į gamtą. Ką sutvėrė gamta, mums yra ir maistas, ir vaistas“, – tikina specialistė.

Pasak jos, suloje yra begalė mineralų, vitaminų reikalingų mūsų sveikatai.

„Tai pirmieji vitaminai iš gamtos itin naudingi mūsų organizmui. Magnio, mangano, cinko, fosforo, natrio, kalcio, kalio, geležies ir dar kitokių suloje yra. Gliukozės klevų suloje daugiau, beržų šiek tiek mažiau. Mineralų yra, tad organizmas apsivalo, pasimaitina. Yra sakoma, kad beržų sula yra kaip natūralus diuretikas. Gerina inkstų veiklą. Kalorijų daug neturi”, – vardija sulos naudą, jos gerąsias savybes R. Kunigiškienė.

Sako, kad šios naudingos medžiagos mūsų organizmui tiesiai iš gamtos lyg ant delno padėtos tik reikia jomis pasinaudoti. „Tai gamtos dovana, kuria, be abejonės, reikia naudotis“, – teigia pašnekovė. Tikina, kad sulą gerti naudinga ir vaikams. Geriau nei limonadas? „Aš prieš limonadų gėrimą. Ten cukrus ir net ne cukrus, o koncentratai. Ten tikrai nėra nieko naudingo“, – patikina specialistė.

Tiesa, pataria ir sula mėgautis saikingi. „Kaip ir visko, taip ir sulos, nereikia padauginti. Nereiktų prarasti saiko. Reikia žinoti, kad vien sula nebūsi gyvas, bet kad ji sveika – tai taip“, – pataria ji.

O ar jūs pati pasimėgaujate sula?

„Žinoma. Aš jos visada turiu. Prisišaldau šaldiklyje arba prisirauginu“, – sako specialistė. Pataria, jei jau norisi kuo ilgiau sulos turėti, geriausia ją šaldyti ar parauginti.

„Įmesti pakarpytų juodojo serbento šakelių ir laikyti vėsiai rūsyje. Sula šiek tiek parūgsta. Juodojo serbento šakelės labai tinka, daugiau nieko papildomai dėti nereikia. Sula įgauna tokį labai malonų juodųjų serbentų poskonį ir vasarą labai skanu ją gerti, per karščius atsigaivinti vėsia sula itin gardu“, – sako ji. Juk, žinia, šviežios sulos galima turėti tikrai neilgai.

Moterys sulą vakuoja su apelsinais, citrinomis, ar gerai?

„Aš visada pasisakau už natūralumą“, – neslepia specialistė. Anot jos, jau kas yra pakaitinta, kažko papildomai pridėta – tai jau nenatūralu.

„Manyčiau, kad kas yra rauginta, tai labai gerai. Ir rauginti produktai, ir ta pati sula turi medžiagų, kurios gerina žarnyno mikroflorą, didina gerųjų bakterijų dauginimąsi, tuomet gerėja ir virškinimas, ir medžiagų įsisavinimas“,  – dėsto ji. Specialistė tiesi: „Aš ne už konservavimą“.

Tad dzūkai nieko nelaukę leidžia beržų sulą, sako, kad ilgai tai netruks. Saikingas sulos leidimas žalos nepadaro, tačiau, anot Ričardo, skriausti medžių nevalia. Pats žino, o ir kitiems pataria, kad, nustojus leisti sulą, beržų skyles – medžiui padarytą žaizdą, reikia kruopščiai sutvarkyti – užkišti. „Juk kitą pavasarį vėl norėsiu sulos”, – sako jis. Tą patį visiems primena ir miškininkai bei aplinkosaugininkai. Ragina tai daryti atsakingai.

Facebook komentarai