Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Vilė Leščinskienė: Galimybė... ūkininkams

Autorius: Vilė LEŠČINSKIENĖ
Vilė Leščinskienė.
Vilė Leščinskienė.
Printer Friendly, PDF & Email

Štai ir praėjo prašlubavo pirmoji savaitė su galimybių pasu. Įsigaliojus tvarkai, kad be šio dokumento nebebus galima patekti į didžiąsias parduotuves, kurių plotas viršija 1 500 kvadratinių metrų, didieji prekybos centrai jau ėmė rypuoti, kad smuko jų pardavimai, o pirkėjai, turintys galimybių pasą džiaugėsi, kad pagaliau ir automobilių aikštelėje grūsties nebėra ir prie lentynų per išpardavimus stumdytis nereikia.

O štai prie mažesnių parduotuvių, kur nėra būtinybės pateikti galimybių pasą, nutįso eilės, jau skelbiama ir apie pardavimų ūgtelėjimą. Apie loginius dalykus kalbėti išties sunku (kaip atrasti ryšį tarp naujai įvestos tvarkos ir epidemiologinės situacijos gerinimo) tačiau nereikia būti finansų analitiku, kad suprastum, jog prekybos centrų tinklai šiuo atveju atsigriebia per kitą galą – išaugusia apyvarta ne tik mažose parduotuvėse, bet ir suaktyvėjusia internetine prekyba.

Kol aplinkui vyksta didelių ir mažų parduotuvių rokiruotės, verčiau atsigręžkime į ūkininkus, kuriems ši vasara nebuvo palanki ir veikiau priminė įtemptą trilerį. Ekstremalūs karščiai sustabdė bulvių, morkų, svogūnų ir kitų daržovių augimą, o lietinga vasaros pabaiga situaciją dar labiau pablogino ir tą patį skurdų derlių supūdė. Ir štai trinktelėjo dvi viena už kitą nemalonesnės naujienos, kad antrąja lietuvių duona vadinamų bulvių kaina greičiausiai pašoks kone dvigubai, o maitinimo įstaigos skelbia, kad neišvengiamai brangs ir bulvių patiekalai.

Ar juos pakeisime kitų produktų patiekalais? Vargu. Gal ir rečiau valgysime, bet tik dar labiau pasigardžiuodami. Ištrinti cepelinus, bulvių plokštainį ir bulvinius blynus iš lietuviškos virtuvės dažnam iš mūsų būtų tas pats, kas atsisakyti savo identiteto. Jei karantino dėka išsiugdėme sveikesnį įprotį – pradėjome daugiau gaminti namuose, tai ir dabartinėje situacijoje galime pabandyti įžvelgti teigiamų dalykų: užuot trepsėdami eilėse prie parduotuvės galėtume sutaupyti ir laiko, ir pinigų įsigyjant prekių tiesiogiai iš pačių ūkininkų. Užsukti į tą patį ūkininkų turgelį, ar pro šalį važiuojant užlėkti pas tuos pačius ūkininkus pasiteirauti, o galima ir per tą patį feisbuką pažįstamam ūkininkui parašyti – nemažai jų socialiniuose tinkluose siūlo įsigyti pačių užaugintos produkcijos ir dar į namus siūlosi atvežti.

O jei dar rasite, kas gardžius naminius lašinius pardavinėja, būtinai ir man pasakykite – paštomatu atsisiųsiu kad ir iš kito Lietuvos galo.

Facebook komentarai