Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

Sultinys, kad pirštus apsilaižysi, bet pasigaminti, kantrybės reiks…verdamas 3 paras!

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Sakoma, kad viščiukus reikia skaičiuoti rudenį. Taip kaime žmonės ir daro. Rudeniop jau žino, ką laikys peržiem, o kas papildys maisto atsargas. Tad orams atšalus, skerdžia kiaules, o ir gaidelių dažnam, pasirodo, tiek kieme nereikia, paliekamas vienas kiemo šeimininkas, kiti –į puodą.

„Iki Visų Šventųjų vieni papildo mėsos atsargas, kiti – prieš Kalėdas. Taip kaime įprasta nuo seno. Skerdžia kiaules, jautuką kokį, o ir antis, žąsis, gaidžius peša“, – sako Nijolė iš Mikniškių kaimo.

„O tada galima išsivirti natūralaus sultinio. Tam tinka ir jaučio kaulai, ir kiaulių, ir vištų. Žiūrint, kokio sultinio jums norisi turėti po ranka, taip sakant, pasiruošus“, – sako Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurio sveikatos priežiūros specialistė mitybos organizavimui Ina Valiukevičienė.

Miestietėms sunkiau, reikia ieškoti ekologinio ūkio ar pažįstamo ūkininko, kad kuo ekologiškesnių kaulų įsigijus, kaime gyvenantiems, savo ūkelius turintiems, paprasčiau, tikrai žino, kad savo auginto paukščio ar galvijo verda. Tiesa, netgi prityrusi specialistė prisipažįsta, kad niekada sultinio nevirusi iš avių kaulų, bet mano, kad tai tikrai galima daryti.

„Nereiktų bijoti, jei ant kaulų likę riebalų ar kremzlių – sultiniui tinka“, – pastebi ji.

Bet pirmiausia kaulus reikia apkepti orkaitėje. „Reikia paskrudinti, kol gražiai apskrus, kol paruduos, tol kepti“, – sako ji pridurdama, kad temperatūra apie 200 laipsnių.

O tada „linksmiausia“ sultinio gaminimo dalis: reikia virti ant silpnos, labai silpnos ugnies ... 3 paras. „Na, nakčiai nepalieku, išjungiu“, – sako Ina. Verda tol, kol kaulai net išakija.

Tada kaulus išima, įdeda česnako, svogūno, lauro lapų, pipirų ir dar paverda, nukošia ir susipilsto į sau patogią tarą tiek, kiek reiktų vienam kartui. Sudeda į šaldiklį.

„Druskos nereikia dėti“, – įspėja specialistė. Paiškina, kad dėl labai paprastos priežasties: nežinia kam bus panaudotas sultinys, jei su mėsyte, kuri sūri, geriausia, kad sultinys be druskos būtų.

„Tai puikus bazinis pagrindas sriuboms“, – sako specialistė. Dargi pastebi, kad tai itin sveika, naudinga organizmui, o ir lengvai pasisavinama.

Pataria, kad iškart kaisti reiktų didžiulį puodą. „Nes kai kaulai išsiima, ne kažin kiek ir lieka to sultinio“, – patikina ji.

„Toks sultinys atgaiva skrandžiui“, – sako ir Nijolė iš Mikniškių. Ji taip pat verda sultinį nuo jaunystės: kiaulienos, vištienos, jautienos nemėgta. „Kai pasikuri krosnį, tada gali virti sau sultinius“, – sako ji. Dabar tai dargi ir pigiau, taip sakant, vienu šūviu du zuikiai – ir namuose šilta, ir kvapnus sultinys išvirtas.

Facebook komentarai

bas

a