Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Prieš 13 metų už du riešutus sumokėjo 100 litų. Šiandien riešutai graibstyte graibstomi

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Dekoracija pagaminta iš lazdyno riešutukų, kurių sunaudota buvo virš 7 kilogramų. Visus juos muziejaus kolektyvas išgliaudė, o kevalus suklijavo į vieną didžiulį riešutą. Laikinoji direktorė Daiva Andruškevičienė per naktį numezgė riešuto lapelius ir stilingą kirmėlę su ilgomis, kaip dabar madinga, blakstienomis.
Dekoracija pagaminta iš lazdyno riešutukų, kurių sunaudota buvo virš 7 kilogramų. Visus juos muziejaus kolektyvas išgliaudė, o kevalus suklijavo į vieną didžiulį riešutą. Laikinoji direktorė Daiva Andruškevičienė per naktį numezgė riešuto lapelius ir stilingą kirmėlę su ilgomis, kaip dabar madinga, blakstienomis.
Printer Friendly, PDF & Email

Riešutai šiemet noriai perkami – net siūlyti nereikia, pirkėjai patys ieško, o suradę po keletą kilogramų „nežaidžia“, perka ženkliai daugiau.

Ypatingas Lazdijų riešutas

Tradiciškai Lazdijų miesto Kalėdų eglė puošiama ypatingą reikšmę turinčiais simboliais. Šiemet pasirinktas lazdyno riešuto motyvas, kaip miesto istorijos bei vardo dalis, naujos pradžios, sveikatos, pilnatvės ir vilties ženklas.

Riešutinių Lazdijų Kalėdų simbolį Lazdijų krašto muziejininkai Adolfo Ramanausko -Vanago aikštėje šventinių meninių instaliacijų parke pristatė itin originaliai. Dekoracija pagaminta iš lazdyno riešutukų, kurių sunaudota buvo virš 7 kilogramų. Visus juos muziejaus kolektyvas išgliaudė, o kevalus suklijavo į vieną didžiulį riešutą. Laikinoji direktorė Daiva Andruškevičienė per naktį numezgė riešuto lapelius ir stilingą kirmėlę su ilgomis, kaip dabar madinga, blakstienomis.

„Senoliai sakydavo: „Jei kirminai graužia obuolius, bus gili žiema...“, o mes sakome, kad jei kirmėliukas pragraužė riešutą, bus sotūs, sveiki ir turtingi metai“, – taip ir rimtai, ir juokais kalba muziejininkai, kviesdami visus į šventiškai pasipuošusius Lazdijus. O nusifotografavus, jų kirmėliuko pragraužtame riešutuky, pataria nuotrauką pasidėti gerai matomoje vietoje su prierašu: „2022-ieji. Nuo šių metų niekam daugiau nebeleisiu manęs graužti. Ir aš nebegraušiu kitų“.

Viskas prasidėjo nuo dviejų riešutukų

Dzūkai mėgsta riešutus, juos patys augina. Viena dzūkų šeima užveisė ypatingų riešutų: graikinių nykštukinių riešutmedžių giraitę. Šiuos riešutus itin vertina gurmanai dėl jų skoninių savybių. Pasirodo, šie riešutukai šiek tiek saldesni, tačiau nereikia manyti, kad jie kaip saldainiukai – taip nėra.

Šiuo metu visi darbai riešutyne užbaigti, tad riešutų augintojai gali ramiai atsikvėpti. „Po didelio darbo ilsimės. Visi darbai jau turi būti nudirbti, o kas jau nenudirbta, tas jau lieka. Dabar daug skaitome apie graikinius riešutus, vis domimės”, – sako Violeta Gavėnienė.

Violeta ir Ramūnas Gavėnai (Alytaus rajonas) įsiveisę daugiau nei 1 ha dydžio graikinių nykštukinių riešutmedžių giraitę prie Metelio ežero. Ukrainietiškos kilmės graikinius nykštukinius riešutus „Korenovskij“ Gavėnai pradėjo auginti prieš 13 metų. Jų riešutmedžiai – neskiepyti. „Viskas prasidėjo nuo dviejų saujoje parsivežtų riešutų. Prie jų buvo pridėtas aprašymas, kaip auginti. Už du riešutukus 100 litų sumokėjome tuomet. Tai, kaip aš sakau, afera saujoje”, – prisimena ji. Jų riešutai - atsparūs šalčiams. „Mūsų budrumas ir galvos skausmas – pavasarį. Mes, kaip aš sakau, tyliai vaikščioti pradedame ir vienas į kitą žiūrėti gegužės mėnesį, mat baiminamės pavasarinių šalnų”, – prisipažįsta Violeta.

Pastebi, jog dėkinga tik tai, jog riešutmedžiai vėlai sprogsta, nėra nuostabos, kad balandžio, gegužės pradžioje dar kartais būna ir pliki. Dzūkų auginamų riešutukų galima ranka pasiskinti tiesiog palenkus šaką: lietuviškas graikinis medis kartais išauga iki 25 metrų aukščio, o nykštukinis tik iki 3 - 4 metrų ūgio tesiekia. Tai jūs riešutukus renkate ar skinate? „Mes turime apačioje konkurentų: pelės takus pasidarę. Bet kai gyvenome prie riešutyno, tada rinkome, dabar persikėlėme gyventi tolėliau, tad vienus riešutus renkame, kitus vyras nurenka nuo medžio, kurių žalias kevalas jau skilęs ir riešutas tuoj tuoj ir pats jau nukristų”, – pasakoja riešutų augintoja.

Sako, kad visus riešutus: ir surinktus, ir skintus, išlukštenus, būtina nuplauti. Niekad aš savo riešutų neplaunu? „Gadinate skonines savybes“, – tiesiai sako prityrusi riešutų augintoja. „Iškart po srove, nuplauti reikia. Turite nuplauti tą jodą, kuris yra ant kevalo. Tada reikia labai gerai išdžiovinti kokioje skersvėjingoje vietoje kiauruose maišuose. Būtina gerai išdžiovinti, na, kad nesupelytų“, – pataria ji. O tuomet jau metas gliaudėti ir mėgautis.

Anot riešutų augintojų, riešutai labai paklausūs. Tikina, kad norinčiųjų riešutų, vaizdžiai tariant, eilė prie vartų.

„Net nereikėjo skelbti apie prekybą riešutais, norinčių nusipirkti tikrai labai daug: arba gyvi pardavimai, arba siuntimai. Lūkesčių visų nepatenkinome, ne visiems užteko. Pirko žmonės tikrai daug. Dviejų kilogramų nieks nepirko, penki kilogramai – pats mažiausias kiekis, bet dažniausia pirko daug daugiau”, – pasakoja Violeta.

Paklausta kokį maksimalų kiekį nuo vieno medžio jie surenkantys, sako, jog negalinti pasakyti tiksliai. „Juk 12 ar 13 metų riešutmedis dar tik vaikystės stadijoje“, – paaiškina ji. Prasitaria, kad pasidalija mažaisiais riešutukais ir su voverytėmis, joms patriuškinti iškeliauja siuntinukai, o iš mažų, nekondicinių riešutukų gimsta įstabūs rankų darbo darbeliai: tokie riešutukai labai tinka edukaciniams užsiėmimams.

O ar gliaudi riešutėlius patys riešutų augintojai per didžiąsias metų šventes? „Ant mūsų Kalėdinio stalo visuomet būna riešutų”, – patikina Violeta.

Facebook komentarai

a

b