Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Maisto kainos pasaulyje dėl COVID-19 gegužę smuko žemiausiai nuo 2018 metų gruodžio

Autorius: BNS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Maisto kainos pasaulyje gegužę smuko į žemiausią nuo 2018 metų gruodžio mėnesio lygį ir tai lėmė „atsargų stabilumas bei paklausos mažėjimas, kurį paskatino COVID-19 išprovokuotas ekonomikos nuosmukis“, pažymima Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) mėnesio ataskaitoje.

FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas gegužę sudarė 162,5 punkto ir buvo 3,1 punkto, arba beveik 2 proc., mažesnis negu balandį.

Dėl COVID-19 plitimo šio indekso smukimo tendencija stebima jau keturis mėnesius iš eilės, rašoma ataskaitoje.

Pieno produktų kainų indeksas, palyginti su balandžio mėnesiu, smuko kiek daugiau nei 7 proc. ir tai lėmė staigus sviesto bei sūrio kainų kritimas dėl sezoninių veiksnių. Palyginti su praėjusių metų geguže, šis rodiklis krito beveik 20 procentų.

Tuo metu cukraus kainų indeksas, palyginti su balandžiu, pakilo 7,4 proc., nes vėl pradėjo kilti tarptautinės naftos kainos, o derlius Indijoje ir Tailande buvo mažesnis negu tikėtasi.

Grūdų kainų indeksas smuko 1 procentu. Paaugo tik kai kurių rūšių ryžių kainos, o „kviečių eksporto kainos krito, nes prognozuojama, jog tarptautinės atsargos bus visai pakankamos“.

Augalinių aliejų kainų indeksas smuko beveik 3 proc., pasiekęs žemiausią lygį per dešimt mėnesių.

„Rapsų ir saulėgrąžų aliejaus kainos pakilo, tačiau palmių aliejaus kainos smuko ketvirtą mėnesį iš eilės ir tai lėmė silpna paklausa šį aliejų importuojančiose šalyse, taip pat didesnės negu tikėtasi gamybos apimtys ir komercinės atsargos didžiausiose šį aliejų eksportuojančiose šalyse“, – rašoma ataskaitoje.

Facebook komentarai