Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Didelė ūkininkaujanti šeima sukasi lyg vijurkai: ir augina, ir spaudžia, ir mala, ir parduoda

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
"Kol kas stengiamės dirbti, gerbti vienas kito darbą ir nuomonę. Tariamės vieni su kitais, įsiklausome, dalinamės darbais“, – trumpai paaiškina Justina.
"Kol kas stengiamės dirbti, gerbti vienas kito darbą ir nuomonę. Tariamės vieni su kitais, įsiklausome, dalinamės darbais“, – trumpai paaiškina Justina.
Printer Friendly, PDF & Email

Ūkyje Lazdijų rajone Šventežerio kaime darbuojasi visa didžiulė Edmundo Jastramsko šeima: pats Edmundas Jastramskas su žmona Danute, jų dukra Nijolė su vyru Algirdu, anūkai: Justina, Linas su žmona Ernesta. Šalia senelio Edmundo Jastramsko ūkio, malūną įkūrė ir anūkė Agnė su vyru Aliumi.

Ekologiškai ūkininkauja nuo 2004 metų. Ūkyje įrengta sertifikuota aliejaus spaudykla. Auginamos įvairios kultūros. Ne tik aliejinės. Turi žirnių, avižų, rugių, miežių, Spelta kviečių. Daug metų augina dobilus.

„Pats senelis Jastramskas turi apie 150 ha žemės, dar tiek pat turi dukros šeima ir anūkai. Anūko Lino laukuose auginamos kanapės, kurias naudojame aliejaus spaudimui. Žentas Algirdas taip pat augina įvairius javus, turi šilauogių uogyną. Anūkė Agnė augina daugiau grūdinių kultūrų. Šalia aliejinės įkurdino nuosavą malūną ir gamina miltus bei kruopas“, - apie ūkį pasakoja Edmundo Jastramsko anūkė Justina Kreizaitė.

Po eksperimentų spaudžia aliejų tik iš savo auginamų sėklų

Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet planuoja spausti aliejų iš savo auginamų sėklų. „Esame eksperimentavę ir su šiek tiek retesniais augalais: dygminais, burnočiais, garstyčiomis. Tačiau pasilikome prie mums įprastų linų, kanapių, saulėgrąžų ir rapsų“, – tikina Justina Kreizaitė.

Netikėtai net pirtininkai pamėgo jų kanapių nuosėdas. „Įtrinant šlapią odą, reaguodamos su vandeniu, kanapių nuosėdos pavirsta į malonios konsistencijos pienelį, kuris maitina ir drėkina. Todėl galima naudoti kaip natūralų šveitiklį po dušo ar pirtyje. Šio produkto dažniausiai turime labai nedaug. Priklauso nuo to, kiek spaudžiame kanapių aliejaus“, –  pasakoja mergina.

Darbų ūkyje apstu, „popierizmo“ taip pat netrūksta

Netrukus prasidės javapjūtė, pirmiausia kulsime rapsus“, – Justina viską žino, kas dedasi ūkyje. Šiuo metu jau ruošiama technika, sandėliai.

Remontuojamos patalpos, mat planuojama aliejinę perkelti į naują vietą. „Linų ir kanapių sėklas jau pabaigėme, todėl aliejaus gamybos apimtys šiek tiek sumažėjo. Spaudžiame tik saulėgrąžas ir rapsus. O vėl su pilnu aliejų asortimentu startuosime spalio mėnesį, kai galėsime spausti aliejų jau iš šių metų derliaus“, – tikina Justina.

 Vasarą paprastai vyksta sertifikavimo darbai, planinės patikros. „Susižiūrime ar yra visi reikiami dokumentai. Nes, jei atvirai, to popierizmo yra dar tikrai labai daug. Kol dirbame aliejaus gamyboje, nelabai turime laiko pildyti įvairias lenteles. Todėl vasarą sumažėjus aliejaus gamybos apimtims, turime progą viską susiskaičiuoti“, – atvirauja pašnekovė.

Ūkininkams įprasta, kad vienos kultūros užauga geriau, kitos- prasčiau

„Pavasaris buvo gana šaltas. Todėl augalai ilgai nedygo. O neseniai praūžusios liūtys išguldė didelę dalį rugių, kai kur išplovė grikių pasėlių“ – pasakoja Justina. Tačiau anot jos, jiems įprasta, kad vienos kultūros užauga geriau, kitos – prasčiau. „Ekologiškai ūkininkaujant rizika didesnė“, – priduria ji.

Šiemet kaip niekad gražūs žieminiai rapsai. „Tai kultūra, kurią ekologiškai užauginti yra labai sunku. Dažniausiai pavyksta užauginti labai nedaug. Bet šiemet turbūt jiems tiko ir oro sąlygos, ir dirvožemis. Buvo nepakartojamo grožio žiedų jūra. Net ir vadinome savo „retaisiais ekologiškais rapsais“, – džiaugiasi ūkininkaujanti šeima.

Tikisi, kad gerai užaugs ir saulėgrąžos.

Neslepia: karantinas įnešė chaoso

Karantino metu išmoko dirbti kitaip. „Sumažinome asmeninių kontaktų, apribojome svečių lankymąsi ūkyje, laikinai buvome sustabdę produktų vežimą į didžiuosius miestus. Daugiau stengėmės siųsti paštomatais arba per kurjerius. Reikėjo ne tik sustiprinti higieną, bet ir išspręsti logistikos klausimus, nesklandumus, daugiau bendrauti telefonu, rasti pasimetusius produktus, sugadintus keisti naujais. Karantinas tikrai įnešė chaoso visam nusistovėjusiam procese“, – prisipažįsta Justina.

Didelė lietuviška šeima darbuojasi išvien

Ir vis tik kur gi senelio Edmundo Jastramsko ūkio sėkmės paslaptis, kad taip draugiškai ūkininkauja visa šeima netgi pulkas anūkų čia darbuojasi? „Labai nemėgstame apie tai kalbėti ir visko idealizuoti. Kol kas stengiamės dirbti, gerbti vienas kito darbą ir nuomonę. Tariamės vieni su kitais, įsiklausome, dalinamės darbais“, – trumpai paaiškina Justina.

Prisipažįsta, jog būna, kad pasibara. „Bet nelaikome pykčio. Visada bandome suprasti kito poziciją. Be to, stengiamės prioritetą teikti tarpusavio santykiams, o ne pinigams. Dalinamės turima technika. Gal dėl to gyvename gan paprastai, be prabangos, bet kol kas visi sugyvename“, – tikina ji.

Facebook komentarai