Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Daugelio pamėgti mėsos konservai – ką reikėtų žinoti?

Autorius:
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Lietuvoje pastaruoju metu daugėja gaminančių mėsos konservus, paruoštus tiesioginiam vartojimui. Tuo labiau, kad šis ilgo galiojimo produktas nereikalauja ypatingų laikymo ar transportavimo sąlygų ir puikiai tinka skubantiems, iškylaujantiems gamtoje.

Mėsos konservų gamybai namuose - paprastesni reikalavimai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) konservuotų mėsos produktų gamybai nedideliais kiekiais taiko supaprastintus reikalavimus patalpoms ir jų įrengimui. Pavyzdžiui, žaliavų saugojimas, sūdymas ar įdaro paruošimas galimas toje pačioje patalpoje, nereikalingos atskiros durys produktams išvežti, persirengimo patalpose nėra būtina įrengti dušo ir tualeto, patalpų įrengimui galima naudoti medieną, ta pati įranga gali būti naudojama rankoms ir tarai plauti), jei tai nekelia rizikos mėsos produktų saugai. Tiesa, tokie palengvinimai taikomi mažiesiems mėsos konservų gamintojams, per savaitę pagaminantiems ir vietinei rinkai jų patiekiantiems iki 500 kg.

Maisto saugos specialistai primena, kad visi norintys gaminti ir parduoti vartotojams konservus pirmiausia turi registruoti savo veiklą VMVT ir gauti maisto tvarkymo patalpoms suteikiamą patvirtinimą. Prašymai dėl veiklos registracijos priimami ir nuotoliniu būdu, atitinkamam VMVT departamentui pateikiant reikiamus dokumentus.

Namuose pagamintus mėsos konservus - pardavinėti draudžiama

Nors maisto konservavimas yra puiki galimybė perdirbti perteklinę užaugintą produkciją, sumedžiotą ar sužvejotą laimikį, namų ūkio sąlygomis pagamintus konservus tiekti į rinką yra draudžiama. Namų sąlygomis konservai dažniausiai gaminami pagal asmeninį supratimą, o ne pagal patvirtintas ir maisto sauga pagrįstas technologines instrukcijas.

VMVT, atlikdama internetinės prekybos kontrolę, kasmet nustato prekybos ir pardavimo mėsos, žuvies, žvėrienos konservais atvejų, kurie buvo pagaminti nepatvirtintose maisto gamybos vietose.

VMVT perspėja, kad netinkamai ruošiant konservus, juose gali daugintis bakterijos, gaminančios mirtinus toksinus. Suvalgęs tokių konservų žmogus gali apsinuodyti, o tai gali baigtis net mirtimi. Todėl rekomenduojama žaliavas konservų gamybai rinktis tik iš patvirtintų ir patikimų tiekėjų.

Kaip žinoti ar mėsos konservai tinkami vartoti?

Asmeniniams poreikiams gaminantys konservus taip pat privalo laikytis saugios gamybos principų, naudoti žaliavas, įsigytas iš registruotų įmonių, rinktis maistui tinkamas konservų dėžutes, tinkamą žaliavą, gamybos procesas turi užtikrinti bakterijų ar jų sporų sunaikinimą kontroliuojant terminio apdorojimo laiką ir temperatūrą, slėgį. Prieš vartojimą rekomenduojama patikrinti, ar nedeformuota konservų tara, nepakelti konservų dangteliai.

Prieš įsigyjant mėsos konservus, prekybos vietose svarbu juos apžiūrėti, patikrinti, ar pakuotė nėra pažeista, ar ženklinimo etiketėje suteikta visa būtinoji informacija: pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas, specialios laikymo sąlygos, maistingumo deklaracija, gamintojo arba pardavėjo pavadinimas, adresas ir gamintojo identifikacinis numeris.

Perkantiems internetu, vertėtų žinoti, kad elektroninės parduotuvės privalo turėti unikalų interneto adresą ir svetainę, yra įtrauktos į VMVT registrą ir kontroliuojamos.

Facebook komentarai