Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Daržovių augintojai kainų kelti nežada. Braškės – po 6 eurus už kilogramą

Autorius: Utenos žinios
Šiltnamis
Šiltnamis
Printer Friendly, PDF & Email

Šis pavasaris kiek vėlyvesnis nei buvo praėjusiais metais. Šalnos vis dar neleido įšilti žemei, todėl daržininkai kiek delsė pradėti daržovių sėją po atviru dangumi. Tuo tarpu šiltnamiuose daržoves: agurkus, pomidorus bei braškes auginantys ūkininkai darbuojasi iš peties.

Stambaus šiltnamių ūkio savininkas iš Anykščių Audrius Juška sako, kad šis sezonas kaip ir dauguma kitų ankstesnių. Dėl situacijos šalyje, paskelbus karantiną, iš pradžių buvo kiek neramu, bet dabar viskas einasi gerai.

Intensyvūs sezono darbai Juškų šiltnamiuose prasidėjo vasario pradžioje. Daržovės 9 hektarų šiltnamiuose jau dera ir tiekiamos į prekybos tinklus nuo kovo pradžios. A. Juška teigia pastebintis, kad norinčiųjų dirbti pastaruoju metu pasiūla išaugo. Per dieną sulaukiama 3-4, norinčiųjų įsidarbinti, skambučių.

„Dėl didesnės darbo jėgos pasiūlos mes rinkdamiesi darbuotojus išrankesni netapsime. Gerai dirbančius darbuotojus stengiamės išlaikyti, juos skatiname“, – teigė A. Juška.

Per sezoną Juškų šiltnamiuose užauginama ir parduodama 3 500 tonų daržovių. Balandžio mėnesį per savaitę Anykščių šiltnamiuose jau buvo nuskinama apie 100–110 tonų agurkų.

Pomidorai derėti tik pradeda, tuo tarpu lietuviškomis braškėmis pirkėjai jau gali džiaugtis, jų per dieną Juškų hektaro ploto šilnamyje priskinama po 200–300 kilogramų.

Pasak A. Juškos, šiemet, kaip ir ankstesnius kelerius metus, daržovių kainos išliks nepakitusios. Prieš porą savaičių parduotuvėje, įsikūrusioje šalia ūkio, agurkų kilogramas kainavo 1,50 euro. Pirmųjų braškių kilogramo kaina siekė 6 eurus. A. Juška pastebi, kad pastaruoju metu lietuviškų daržovių paklausa auga.

Smulkesnio ūkio savininkė Angelė Milienė iš Užpalių 1 hektaro šiltnamiuose augina agurkus, pomidorus bei gėles. Pasak A. Milienės, šiemet daržovių kainos bus tokios kaip ir praėjusiais metais, panašiai nuo 2 iki 3 eurų už kilogramą sezono pradžioje. Nors kainas reguliuoja paklausa, tačiau, pašnekovės teigimu, jos turi būti realios ir prieinamos pirkėjams.

Daiva ČEPĖNIENĖ ("Utenos žinios")

Facebook komentarai