Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Atsargos žiemai: patarimai kaip pasigaminti aromatinio acto

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Dar galima papildyti atsargas žiemai naminiu actu ar žaliaisiais prieskoniais. Autorės nuotr.
Dar galima papildyti atsargas žiemai naminiu actu ar žaliaisiais prieskoniais. Autorės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Dar galima papildyti atsargas žiemai naminiu actu ar žaliaisiais prieskoniais. Darbo ne tiek ir daug, o nauda patys įsitikinsite. Vien kvapas virtuvėje akimirksniu nublokš į vasarą, o ir šeima tikrai įvertins. Juolab, kad prieskoninių žolelių daržuose dar yra.

„Kai atsineši iš daržo žolių, atrodo, karvė paėstų, o kai jas sudoroji, ne tiek daug ir išeina“, – sako mano pašnekovė Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurio sveikatos priežiūros specialistė mitybos organizavimui Ina Valiukevičienė. Patikina, kad kitiems rekomenduoja tik tai, ką pati išbandžiusi, nors, sako, daržas nėra didelis, tačiau užauga  užtektinai.

Kvapnaus naminio acto pasigaminti paprasta: žolelių daržuose dar yra

Actas – vienas svarbiausių ingredientų maistą mylinčio žmogaus virtuvėje. Jo pasigaminti galima ir namuose: puikiai tiks daugybės įvairių patiekalų marinavime bei paruošime. Aromatinio acto dar galima pasigaminti ir dabar, nes darže dar yra prieskoninių žolynų, kurios puikiausiai tiks naminiam aromatiniam actui. Ir nereiks pirkti acto, mat pasigaminti tikrai nesunku, tereikia noro. O ir proga sunaudoti viską, ką pasisėjome: juk ir raudonėlio, ir krapų tikrai yra į valias dar ir baziliko, ko gero. Nereiks nurauti ir išmesti ar palikti likimo valiai.

Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurio sveikatos priežiūros specialistė mitybos organizavimui Ina Valiukevičienė sako, kad ji pati aromatinį actą gaminasi jau ne vienerius metus. Anot jos, tam tinka ir krapai, ir čiobreliai, ir česnakai, ir peletrūnas, ir raudonėlis, ir pipirų reikia įdėti, ir lauro lapelių. Ji tam naudoja ir krienų šaknis. Prisipažįsta, kad ir pati negali pasakyti, kodėl taip nemyli krienų lapų, visur deda tik krienų šaknis.

O jų ji turi visus metus, mat prisikasusi krienų šaknų iš jų „gamina“ traškučius : prisidžiovina. Tą patį ji daro ir su česnakais: prisidžiovina. „Daug kas čia tinka, jei ko neturite, irgi ne bėda“, – pastebi ji. Tačiau vieno dalyko jau būtina turėti. „Būtinai aromatiniam actui pasigaminti reikia violetinio baziliko. Dėl spalvos. Actas tada nusidažo rubino spalva. Net, sakyčiau, raudono vyno spalvą įgauna“, – sako ji.

O gaminamas toks aromatinis actas paprastai: tereikia užpilti visą šitą suminėtą gėrį obuolių actu. „Po paros pasižiūrėti būtina, nes reikia dar įpilti acto. Taip jau visada, iš patirties žinau“, – atkreipia dėmesį Ina. O tada 8 savaites laikyti tamsioje patalpoje.

„Paskui nusunkti ir susipilstyti į buteliukus“, – sako specialistė. Duoda pakvėpinti: puikus aromatas užpildo visą patalpą. Naudoja ji tokį aromatinį actą visur ypač tinka žvėrienai, o ir kitokiai mėsai pamarinuoti. Vietoje citrinos rūgštelės pilanti tokį actą. Kitos gi kiekvieną rytą pradeda išgerdamos šiek tiek šio acto. Sako, ir grožiui, ir sveikatai naudinga.

Žalių prieskonių galima turėti peržiem    

Dar vieną patarimą Ina turi: siūlo visas dar turimas žoleles sumalti ir taip pasigaminti žalių prieskonių, juos sudėti į maišelius ir į šaldiklį. Tam tinka viskas ne tik žolelės: ir mairūnas, ir porai, ir svogūnai, ir bazilikai, ir salierai, ir petražolės, ir raudonėlis, ir paprika, ir česnakai. „Puikiausiai tiks, kaip aš sakau, į paguodžiančius patiekalus, o jų prieš žiemą labai noris. Tad dėkite ir į guliašą, ir į troškinius tikrai patiks“, – patikina mitybos specialistė.

Facebook komentarai

bas

a